• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Projekti Projekt

Sustavno istraživanje antičkih brodoloma na rtu Uljeva

Sustavno istraživanje antičkih brodoloma na rtu Uljeva

Godine 2012. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru uz podršku općine Ližnjan započeo je arheološka istraživanja dvaju brodoloma na području rta Uljeva. Rt Uljeva s južne strane zatvara uvalu Kuje i nalazi se kod Ližnjana.

Uvala Kuje
Brodski teret u podmorju rta Uljeva

Oba su broda za vrijeme oluje udarili o greben, a njihov se teret rasuo po rupama stjenovitog morskog dna. Prvi je brodolom, Uljeva A, po arheološkim nalazima, datiran u period 1. st. prije ili 1. st. nakon Krista. Po velikoj količini ulomaka amfora, čepova za amfore, tanjura, pladnjeva, vrčeva i staklenih boca, može se zaključiti kako je riječ o velikom brodu. Drugi je brod, Uljeva B, prevozio posuđe egejskog tipa - keramičke čaše i različite lonce s pripadajučim čepovima, te amfore uglavnom afričkih tipova iz 2. ili 3. stoljeća. Uz veliku količinu keramičkih nalaza pronađena su i tri ulomka različitih tipova staklenih čaša sa odrezanim obodom. Ovaj nalaz datira brodolom u 4. stoljeće.

Istraživanja su započela postavljanjem fiksne mjerne mreže i ucrtavanjem pukotina, rupa stjenovitog morskog dna, kao zasebnih cijelina.

Pukotine su iskopavane pomoću vodene pumpe pri čemu su prikupljani svi nalazi. Nalaze ronioci odnose na plovilo. Na plovilu je drugi dio ekipe koji nalaze važe, prebrojava i sortira. Tipološki relevantni nalazi su transportirani u radionicu, a amorfni ulomci se vraćaju dubinama mora u iste one jame iz kojih su izvađeni.

Ronioci prilikom ucrtavanja pukotina
Iskopavanje na Uljevi

U istraživanjima Uljeve sudjelovali su voditelj istraživanja dr. sc. Luka Bekić i Mladen Pešić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, dr. sc. Miran Erič iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Borna Krstulović i polaznici naprednog tečaja podvodne arheologije iz nekoliko zemalja koji organizira MCPA pod pokroviteljstvom UNESCO-vog ureda u Veneciji.

Istraživanja na Uljevi nastavit će se i slijedećih godina. Na kraju istraživanja planira se objava monografije. Nakon konzervatorsko-restauratorske obrade nalaza u radionici Odjela restauriranja i konzerviranja podvodnih arheoloških nalaza Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru uslijedit će njihova znanstvena obrada, a po mogućnosti i rekonstrukcija događaja brodoloma te opis brodova i njihova tereta.

Marina Šimičić

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt