• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Projekti Projekt

Poljsko-hrvatska razmjena iskustava na području UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine

Poljsko-hrvatska razmjena iskustava na području UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine

U proljeće 2022. godine Nacionalni pomorski muzej u Gdańsku započeo je suradnju sa skupi-nom podvodnih arheologa i konzervatora iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (MCPA) u Zadru. Zahvaljujući sufinanciranju poljskog Ministarstva kulture i nacionalne bašti-ne u okviru programa "Inspirativna kultura", započeta je provedba dvogodišnjeg projekta pod nazivom „Poljsko-hrvatska razmjena iskustava na području UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine“ Partner projekta je također Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu.

Prezentacija povijesti i postignuća MCPA-a i NPM-a u Izviđačkom Pomorskom Centru u Pucku, foto: K. Kurzyk
Prije ronjenja na olupini Catharina, foto: R. Domżał
Podvodni arheolozi iz MCPA-a tijekom ronjenja na potopljenoj srednjovjekovnoj luci u Pucku, foto: P. Litwinienko
Podvodni arheolozi iz MCPA-a tijekom ronjenja na potopljenoj srednjovjekovnoj luci u Pucku, foto: P. Litwinienko

Cilj projekta je promicanje poljske podvodne kulturne baštine u Hrvatskoj te razvoj su-radnje dviju zemalja u zaštiti podvodnih nalazišta, razvoju podvodne arheologije i očuvanju spomenika.

Razmjena iskustava arheologa - Maja Kaleb testira masku koja pokriva cijelo lice, fot. J. Różycki
Prije ronjenja na potopljenoj srednjovjekovnoj luci u Pucku, fot. K. Kurzyk

U srpnju 2022. godine u Nacionalni pomorski muzej u Gdańsku stigli su prvi gosti iz MCPA-a. Hrvatski podvodni arheolozi (Mladen Pešić, Luka Bekić, Roko Surić i Maja Kaleb) imali su priliku upoznati se s metodama istraživanja, dokumentiranja i praćenja olupina koje se koriste u Poljskoj. Po dolasku gosti su posjetili Centar za konzervaciju olupina brodova skupa sa Studijskim skladištem u Tczewu (CKOB), a potom su otišli u Puck, gdje je Odjel za pod-vodna istraživanja NPM-a proveo istraživanje olupine P5 iz XIII. stoljeća na području potop-ljene srednjovjekovne luke. U konferencijskoj dvorani Izviđačkog pomorskog centra u Pucku sudionici su predstavili kratku povijest i postignuća NPM-a i MCPA-a na području podvodnih istraživanja te načine popularizacije i zaštite arheoloških nalazišta u okviru UNESCO-ve Kon-vencije o zaštiti podvodne kulturne baštine. Potom su arheolozi iz Odjela za podvodna istraži-vanja NPM-a gostima predstavili metode istraživanja, dokumentiranja i in situ zaštite podvod-nih arheoloških spomenika, na primjeru predmeta pronađenih u spomenutoj luci Puck. Vrijedi spomenuti da je zahvaljujući poljskoj ratifikaciji UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, naš muzej ove godine opremljen novim plovilom tipa RIB, čime je omoguće-no podvodno arheološko istraživanje i praćenje objekata pomorske kulturne baštine u Balti-čkom moru. Upravo s njegove palube, uz sudjelovanje MCPA tima, proveden je monitoring olupina "Wicher" i "Catharina". Prva od njih, koja počiva u blizini Hela, olupina je poljskog razarača potopljenog u prvim danima Drugog svjetskog rata. Druga, koja se nalazi u blizini malog primorskog mjesta Rewa, ostaci su trgovačkog jedrenjaka uništenog 1945. godine kao rezultat ruskog zračnog napada. Riječ je o objektu koji je zanimljiv po tome što još uvijek nije podvrgnut arheološkim istraživanjima koja su, nakon ovogodišnje pozitivne provjere, prvotno planirana za iduću godinu. Monitoring olupine "Wicher" također je bila prilika da se gostima pokaže helski odjel NPM-a, odnosno Muzej ribarstva.

Timovi NMM i ICUA. Slijeva: Roko Surić, Mladen Pešić, Luka Bekić, Janusz Różycki, Maja Kaleb, Zbigniew Jarocki, Paweł Litwinienko, Krzysztof Kurzyk, Anna Rem-bisz-Lubiejewska. Fot. P. Jóźwiak.
Prije ronjenja na potopljenoj srednjovjekovnoj luci u Pucku, fot. K. Kurzyk

U rujnu 2022. godine došlo je do posjeta konzervatora u sastavu Antonija Jozic, Anita Jelić i Zdenka Vrgoč iz MCPA-a u Zadru. Boravak predstavnika MCPA-a započeo je sastan-kom u Centru pomorske kulture (CPK) u Gdańsku, gdje su predstavnici oba tima predstavili opseg konzervatorskih radova i izazove s kojima se susreću. Zatim su gosti iz MCPA-a obišli radionicu i laboratorije koji su stvoreni za konzervaciju i istraživanje mokrog arheološkog drva i metala. Vrhunac prvog dana posjeta bilo je stručno vođenje gostiju kroz izložbu „Brodovi naroda svijeta“ od strane voditelja Odjela za obrazovanje Przemysława Węgrzyna. Drugog dana, gosti su nastavili sastanak u sjedištu Muzeja u Gdańsku, gdje su se susreli s dr. Rober-tom Domżałom, ravnateljom NPM-a u Gdańsku, i projektantskim timom. Konzervatori su toga dana posjetili i stalnu izložbu u objektu Spichlerze na Ołowiance te dvije najnovije izložbe „Do DNA. 50 godina podvodnih arheoloških istraživanja Nacionalnog pomorskog muzeja u Gdańsku." i "Truso. Legenda Baltika” pod vodstvom dr. Roberta Domżała. Tijekom posjeta CKOB-u predstavnici MCPA-a upoznali su se sa specifičnostima rada i opremom koju koriste konzervatori NPM-a, kao što su npr. uređaji za čišćenje metalnih povijesnih predmeta. Posebno zanimanje i brojna pitanja izazvao je sustav kadi s automatizacijom i mehanikom, posebno di-zajniran za konzervaciju mokrog arheološkog drva u sklopu projekta „Izgradnja centra za kon-zervaciju olupina brodova sa studijskim skladištem u Tczewu“ financiranog iz norveških fon-dova i sufinanciranog od strane Ministarstva kulture i nacionalne baštine. Pozornost dama pri-vukao je i rendgenski laboratorij s dvije vrste rendgenskih cijevi različite snage, s indirektnim i direktnim radiografskim sustavom. Obje se cijevi koriste za proučavanje anorganskih i organ-skih povijesnih predmeta. Tijekom susreta u tczewskom odjelu gosti i predstavnici NPM-a imali su priliku poslušati online predavanje dr. Susan Braovac iz Museum of Cultural History in Oslo o rezultatima projekta „Saving Oseberg“. Njegova je svrha bila konzervirati i time spa-siti norveške brodove i njihovu opremu iz IX. stoljeća od degradacije koja je nastala kao pos-ljedica alaunske metode korištene u prošlosti za konzervaciju. Osim toga, konzervatori su imali priliku posjetiti dva odjela NPM-a, odnosno Muzej ribarstva u Helu i Dar Pomorza u Gdynji, a zahvaljujući ljubaznosti Uprave muzeja vojne mornarice u Gdynji, obje skupine posjetile su ratni brod ORP "Błyskawica" - najstariji preživjeli veteran-razarač aktivan tijekom Drugog svjetskog rata, odjel MVM u Gdynji.

Tijekom oba posjeta Poljskoj, kako arheolozi, tako i konzervatori posjetili su muzejske izložbe u odjelima Nacionalnog pomorskog muzeja i radionice za konzervaciju i dokumentira-nje arheoloških spomenika u CPK-u u Gdańsku i CKOB-u u Tczewu.

Razmjena iskustava između podvodnih arheologa iz MCPA-a i konzervatora iz NPM-a u Gdańsku tijekom prezentacije podvodnog vozila "Delfin", namijenjenog dubinskom istraži-vanju, koje sudjeluje u istraživačkom radu na šelfu Sjeverozapadne Afrike. Slijeva: Slijeva: Katarzyna Schaefer-Rychel, Luka Bekić, Piotr Felkier, Irena Jagielska, Anna Rembisz-Lubiejewska, Roko Surić, Mladen Pešić.
Posjet podvodnih arheologa MCPA-a iz Zadra Centru za konzervaciju olupina brodova sa studijskim skladištem u Tczewu tijekom posjeta u srpnju 2022. godine. Slijeva: Maja Kaleb, Roko Surić, Irena Jagielska, Mladen Pešić, Katarzyna Schaefer-Rychel, Anna Rembisz-Lubiejewska, Piotr Felkier, Hanna Borkowska.

Tijekom posjeta hrvatskih arheologa imali smo priliku razmijeniti iskustva u području metodologije podvodnih arheoloških istraživanja i opreme koja se koristi za podvodna istraži-vanja i dokumentiranje. Također smo razmijenili zapažanja o zaštiti potonulih arheoloških loka-liteta, uključujući mogućnost in situ zaštite povijesnih olupina i pravila njihovog stavljanja na raspolaganje za podvodni turizam. Boravak konzervatora iz MCPA-a omogućio je razmjenu iskustava na području metoda konzervacije i istraživanja metalnih, drvenih i keramičkih arte-fakata iz morskog okoliša.

Vođenje kroz izložbu "Brodovi naroda svijeta" u Pomorskom kulturnom centru u Gdańsku od strane Przemysława Węgrzyna, voditelja Odjela za konzervaciju muzejskog in-ventara. Slijeva: Antonija Jozić, Zdenka Vrgoč, Anita Jelić oraz Przemysław Węgrzyn
Predstavljanje konzervatorske radionice i zbirke brodova iz cijelog svijeta i jahti "Dal", "Opta" i "Kumka", tri simbola poljskog jedriličarstva, u izložbenom prostoru u Centru za kon-zervaciju olupina brodova sa studijskim skladištem u Tczewu. Slijeva: Zdenka Vrgoč, Irena Jagielska, Anita Jelić , Antonija Jozić.

Sažetak prvog dijela projekta bila je izložba na otvorenom pod nazivom "Podvodna ar-heologija u Poljskoj. Povijest i izgledi”, otvorena 23. rujna 2022. u Zagrebu. U službenom ot-varanju sudjelovali su ravnatelj Nacionalnog pomorskog muzeja u Gdańsku - Robert Domżał, ravnatelj MCPA-a u Zadru - Mladen Pešić i predstavnica veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu - Marina Hercigonja.

Vođenje kroz izložbu "Brodovi naroda svijeta" u Pomorskom kulturnom centru u Gdańsku od strane Przemysława Węgrzyna, voditelja Odjela za konzervaciju muzejskog in-ventara. Slijeva: Antonija Jozić, Zdenka Vrgoč, Anita Jelić oraz Przemysław Węgrzyn.
Predstavljanje konzervatorske radionice i zbirke brodova iz cijelog svijeta i jahti "Dal", "Opta" i "Kumka", tri simbola poljskog jedriličarstva, u izložbenom prostoru u Centru za kon-zervaciju olupina brodova sa studijskim skladištem u Tczewu. Slijeva: Zdenka Vrgoč, Irena Jagielska, Anita Jelić , Antonija Jozić.

Cilj izložbe bio je promicanje poljske podvodne kulturne baštine u Hrvatskoj. Na neko-liko plakata postavljenih u samom središtu hrvatskog glavnog grada predstavljene su olupine važne u pogledu razvoja tradicije brodogradnje, trgovine i sudjelovanja u vojnim operacijama. Najvažnijim olupinama smatraju se srednjovjekovni brodovi iz Pucka, olupina srednjovjekov-nog broda, tzv. Miedziowca, olupina švedskog broda "Solen" iz 17. stoljeća i ratnog broda "Wicher". Na sljedećim pločama predstavljeni su učinci očuvanja artefakata izvučenih iz mor-skih dubina, kao i povijest i izgledi za zaštitu podvodne baštine Baltičkog mora. Izložba se mogla gledati do 6. listopada 2022. godine.

Online gostujuće predavanje dr. Susan Braovac iz Muzeja kulturne povijesti u Oslu, za konzervatore NPM-a i MCPA-a, tijekom posjeta CKOB-u u Tczewu.
Online gostujuće predavanje dr. Susan Braovac iz Muzeja kulturne povijesti u Oslu, za konzervatore NPM-a i MCPA-a, tijekom posjeta CKOB-u u Tczewu.
Konzervatori MCPA-a i NPM-a tijekom obilaska ORP-a "Blyskawica", odjel Muzeja vojne mornarice u Gdynji. Slijeva: Piotr Dziewanowski, Anita Jelić , Antonija Jozić, Zdenka Vrgoč, Irena Jagielska, Piotr Felkier, Katarzyna Schaefer-Rychel.
Konzervatori MCPA-a i NPM-a nakon posjeta Dara Pomorza u Gdynji, odjel NPM-a u Gdańsku.

Prvi dio projekta je već iza nas. Radujemo se ponovnom posjetu Hrvatskoj i prilici da se upoznamo s metodama in situ zaštite olupina iz Jadrana i metodama konzervacije artefakata izvađenih iz mora, koje se koriste u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru.

Anna Rembisz-Lubiejewska, Paweł Litwinienko, Katarzyna Schaefer-Rychel

Projekt "Poljsko-hrvatska razmjena iskustava u području UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine" sufinanciran je iz sredstava Ministra Kulture i Nacionalne Baštine u okviru programa "Inspirativna kultura".

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt