• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Projekti Projekt

Podvodno arheološko rekognosciranje Zadarske županije 2020.

Podvodno arheološko rekognosciranje Zadarske županije 2020.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) je u razdoblju od 18. svibnja do 6. studenog 2020. godine proveo podmorsko arheološko rekognosciranje (pregled) na prostoru Zadarske županije.

Voditelj istraživanja bio je Roko Surić, zamjenik voditelja Luka Bekić, a na programu su sudjelovali Maja Kaleb, Mladen Pešić i Zdenka Vrgoč iz MCPA Zadar te Marko Lete iz KPA Rostrum kao vanjski suradnik na istraživanju.

Ovogodišnjim pregledom obuhvaćene su arheološke pozicije za koje u znanstvenim krugovima nisu postojala saznanja i pozicije na kojima se nalaze već poznati arheološki lokaliteti. Do saznanja o nekim pozicijama došlo se zahvaljujući informacijama dobivenih od strane građana, koji su na tim lokacijama prepoznali arheološke nalaze.

Ostaci metalne olupine na morskom dnu na Brodarici u Zadru
Otkriće zrakoplovnog motora na morskom dnu u uvali Dobrinka na Rivnju

Podvodno arheološko rekognosciranje Zadarske županije provedeno je na 12 različitih lokacija diljem zadarskog arhipelaga. Istraživanje je obuhvatilo podmorje uz: Rovanjsku, Modrič, Ist, Rivanj, Zadar, Sestrunj i Brbinj. Velik dio provedenih pregleda rezultirao je otkrićem novih, do sad neistraženih arheoloških lokaliteta.

Rekognosciranje je provedeno vizualnim pregledom, a u pregledu su sudjelovala najmanje dva ronioca po lokaciji. Najčešća dubina pregleda iznosila je između 3 m i 10 m. Pregledom su se nastojali uočiti bilo kakvi arheološki tragovi koji bi mogli upućivati na postojanje arheološkog lokaliteta na nekom području. Nalazi koji su na morskom dnu uočeni dokumentirani su in situ, a tipološki odredivi nalazi uzimani su zbog kasnijih analiza.

Arheološki lokaliteti koji su otkriveni ovogodišnjim pregledom mogu se u tri slučaja okarakterizirati kao brodolomi, a na dvije lokacije otkrivene su balastne hrpe, dok je u jednom slučaju otkriveno antičko pristanište.

Pregled motora u restauratorsko-konzervatorskoj radionici MCPA
Nalaz keramičkih ploča u uvali Bočac na otoku Istu

Osim vizualnog pregleda, u sklopu ovog programa napravljeno je i novo probno sondažno istraživanje na lokalitetu Pod Narat u Brbinju. Svrha ovakvog istraživanja bila je prikupiti što je više moguće podataka u vezi balastne hrpe. Istraženi arheološki materijal dopuniti će cjelokupnu sliku ovog zanimljivog arheološkog lokaliteta

Ovogodišnji program rekognosciranja doprinio je cjelokupnom poznavanju arheološkog potencijala koji se krije u podmorju Zadarske županije. Kako bi se razina poznavanja, a time i zaštite podvodnog kulturnog blaga u Zadarskoj Županiji podigla na najveću razinu, potrebno je provoditi sustavne preglede lokacija s arheološkim potencijalom.

Pregled uz hrid Križica pored Ista
Balastna hrpa u Brbinju za vrijeme iskopavanja

Treća pozicija nalazi se nešto južnije u odnosu na prve dvije pozicije. Pregledom ovog prostora u dubljem dijelu profila kanala otkrivena je četvrtasta drvena greda koja izvire iz morskog dna. Pored grede otkrivena su i dva ulomka konveksnog keramičkog krovnog crijepa. Na ovom prostoru se ove godine nije iskopavalo. Na osnovu rezultata C14 analize koja će se napraviti na uzorku ovog drvenog elementa, odlučiti će se da li će se istraživanje nastaviti na ovoj poziciji.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt