• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Projekti Projekt

Istraživanje rovinjskih brodoloma – rimski brod kod velike Sestrice

Istraživanje rovinjskih brodoloma – rimski brod kod velike Sestrice

Arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra nastavljaju istraživanja u sklopu višegodišnjeg projekta „Rovinjski brodolomi“. Projektom se pokušava naglasiti duga tradicija pomorstva na Rovinjštini. Putem dojava ronioca i ribara te sustavnim podvodnim pregledom pronalaze se lokacije drevnih brodoloma u rovinjskom arhipelagu. Pojedini ostatci brodoloma arheološki se istražuju kako bi se razotkrila priča koja stoji iz ovih događaja.

Ronilac se vraća na brod
Kopanje mamutom u sondi

Nakon prvih pet godina projekta završeno je istraživanje rimskog brodoloma kod hridi Piruzi, što je popraćeno velikom monografijom i pratećom izložbom u muzejima u Puli i Rovinju. Zadnjih nekoliko kampanja istraživanja posvećeno je rimskom brodolomu s kraja 1. st., koji se nalazi kod otočića Sestrice, južno od Rovinja. Među ostacima brodoloma izdvajaju se dijelovi amfora tipa Forlimpopoli i Santarcangelo te ulomci staklenih boca, uljanica, raznog posuđa te nekih metalnih dijelova opreme broda.

Pronalazak amfore u jami
Vađenje nalaza na brod

Istraživanja u ime MCPA Zadar vodi doc.dr.sc. Luka Bekić, a provode se već desetak godina u suradnji s Bavarskim društvom za podvodnu arheologiju. Odnedavno su se istraživanjima aktivno priključili i Gradski muzej Rovinj, Klub podvodnih aktivnosti Rovinj i Javna vatrogasna postrojba Rovinj. Istraživanja financijski podupiru Ministarstvo kulture i medija RH te Turistička zajednica Grada Rovinja.

Suradnja s muzejom i vatrogascima
S rovinjskim roniocima

Uz istraživanja se redovno održavaju i tečajevi podvodne arheologije po sustavu NAS (Nautical archaeological society) iz Velike Britanije. Oni se provode uglavnom za strance, ali 2021.g. su ga instruktori MCPA Zadar poklonili svim zainteresiranim rovinjcima. Uvodnom dijelu tečaja pristupilo je preko 20 ljudi dok je naredni, prvi modul, završilo 9 pristupnika. Veseli nas da će sudionici tečaja biti svjesni važnosti podvodne kulturne baštine i potrebe zaštite iste. Istraživanja rovinjskog podmorja nastaviti će se narednih godina.

Uljanica s kazališnim maskama
Izložba u pulskom muzeju
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt