• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 23 250 486
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Projekti Projekt

Istraživanje ostataka "Sulejmanovog mosta" kod Darde

Istraživanje ostataka "Sulejmanovog mosta" kod Darde

Tijekom svibnja 2008.g. prilikom čišćenja ribnjaka od strane djelatnika općine Darda uz barokni dvorac Esterhazy u Dardi, zajedno s muljem su izvađeni i drveni stupovi. Osječki stručnjaci su nakon dojave pretpostavili su to ostaci čuvenog "Sulejmanova mosta". Prema povijesnim podacima, drveni most je izgrađen 1566.g. po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, a svrha mu je bila premošćivanje močvarnog područja prilikom njegova ratnog pohoda prema Beču. Most je nekoliko puta djelomično uništavan i obnavljan, da bi 1686.g. bio potpuno razrušen od strane austrijske vojske.

Austrijska karta iz 18. stoljeća s prikazom Sulejmanovog mosta
Kopnena istraživanja materijala izvađenog iz ribnjaka prilikom jaružanja

U srpnju 2009. g. arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda proveli su terenska istraživanja na prostoru ribnjaka, na poziciji pretpostavljene lokacije sjevernog, završnog dijela „Sulejmanovog mosta“. U ovoj arheološkoj kampanji cilj je bio dokumentirati sve drvene elementa mosta koji su izvađeni prilikom proširivanja ribnjaka te su se nalazili u pijesku izvađenom na obali i već prenešeni u Muzej Slavonije kao i drvene elemente koji su pronađeni u ribnjaku tijekom podvodnih istraživanja. U daljnjim istraživanjima ovi podaci će biti od velike koristi prilikom idejnih rekonstrukcija nekadašnjeg izgleda mosta.

Nalazi pilona unutar nasipa
Obilježavanje drvenih elemenata nađenih u ribnjaku

Radiokarbonska analiza uzoraka pilona uzetih in situ pokazala je da drveni piloni potječu iz vremena između 1440. i 1650.g., što generalno odgovara vremenu nastanka mosta. Nakon usporedbe geodetskih planova napravljenih tijekom istraživanja s kartama iz 17. i 18. stoljeća koje bilježe postojanje navedenog mosta, uočeno da njegov smjer pružanja odgovara poziciji Sulejmanovog mosta. Radi potencijalne ugroženosti od strane ribolovaca, kupača ili ponovnih jaružanja u samom ribnjaku, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske upisalo je ovaj lokalitet na listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara, a u planu je i nastavak istraživanja na kopnenom i podvodnom dijelu lokaliteta.

Geodetsko snimanje drvenih elemenata mosta
Geodetsko snimanje drvenih elemenata mosta

Mladen Pešić

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt