• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Projekti Projekt

Arheološka istraživanja kod rta Franina

Arheološka istraživanja kod rta Franina

Na istočnom dijelu poluotoka Kamenjaka, južno od grada Pule u Hrvatskoj, nalazi se omanji rt Franina. Nedaleko od njega, na morskom dnu, nalaze se željezni topovi i sidra. Za sada su na dnu otkriveni ostaci drvene brodske konstrukcije, tri topa i dva sidra, te brojni pojedinačni nalazi metala, stakla i keramike koji svjedoče o opremi broda i njegovog tereta. Prema tipološkim karakteristikama nalaza, ostaci ovog broda datiraju se u početak 17. st.

Višegodišnji projekt istraživanja ostataka brodoloma kod rta Franina se provodi uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a osim djelatnika Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, u njemu sudjeluju i stručnjaci Rimsko-germanske komisije Njemačkog arheološkog instituta (RGK - DAI) te Hrvatskog restauratorskog zavoda. Voditelj istraživanja je doc.dr.sc. Luka Bekić, a zamjenica voditelja je Maja Kaleb. U istraživanju redovno sudjeluju i članovi radne grupe: arheolozi i restauratori Roko Surić, Zdenka Vrgoč, Roman Scholz (RGK-DAI) i Igor Mihajlović (HRZ) te brojni kolege i tehnički ronioci. Logističku potporu istraživanju pruža ronilački centar Indie u Banjolama.

Sustavna arheološka istraživanja novovjekovnog brodoloma kod rta Franina započela su 2020. g. Te godine izrađen je početni fotogrametrijski nacrt nalazišta te iskopano nekoliko mikro sondi, koje su služile za procjenu opsega istraživanja u budućnosti. Naredne godine, započeta je prva veća istraživačka kampanja, prilikom koje je u cijelosti istražena prva sonda, dimenzija 2 x 2 metra. Ujedno je 2021. g. izrađen novi nacrt nalazišta te je započet eksperimentalni projekt čišćenja i konzerviranja željeznog topa na dnu mora. Rezultati su bili ohrabrujući, pa se za narednu godinu isplanirala opsežnija kampanja.

U trećoj kampanji, prošireno je područje sustavnog iskopavanja. Od pokretnih nalaza zabilježeni su mnogi željezni dijelovi opreme broda, olovne puščane kugle, staklene perlice i zdjelice, manji ili veći dijelovi keramičkih posuda. Izvanredan nalaz su brojni dijelovi mjedenih truba, koji ukazuju na još jedan segment vrijednog brodskog tereta. Drvena brodska konstrukcija pronađena je i u novim sondama i u vrlo dobrom je stanju. Sačuvana je vanjska oplata, rebra te djelomično i unutarnja oplata. Podvodno čišćenje i konzerviranje topa, koje je ove godine podignuto na novu razinu, u vidu postavljanja novih, većih aluminijskih žrtvenih anoda, pokazuje se kao dalekosežni konzervatorski projekt. Na taj način, ovo nalazište moglo bi postati ogledan primjer zaštite podvodne kulturne baštine in- situ.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt