• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 23 250 486
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Projekti Projekt

Antički brodolom sa sarkofazima kod Sutivana na otoku Braču

Antički brodolom sa sarkofazima kod Sutivana na otoku Braču

Tijekom 2009. g. Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda proveo je istraživanje antičkog brodoloma sa sarkofazima kod Sutivana na otoku Braču. Lokalitet se nalazi na dubini od 32 metara, a rasprostire se na otprilike 40 m2. Vidljivo je 21 kamenih predmeta složenih u dva reda, od kojih je donji red gotovo potpuno u pijesku. Među predmetima se mogu prepoznati 7 sarkofaga, 2 poklopca, 1 kamenica s vidljivom perforacijom, 9 kamenih blokova te jedan stup kružnog presjeka. Dimenzije sarkofaga br. 3 su 200x92 cm, a visina 72 cm. Poklopac br. 6 je sličnih dimenzija, koje iznose 215x107 cm.

Foto - dokumentacija nalazišta
Dokumentiranje kamenice

Preko lokaliteta postavljeno je čvrsto aluminijsko mrežište pomoću koga su svi vidljivi predmeti ucrtani u plan lokaliteta. Prema rasporedu na dnu može se pretpostaviti da su na isti način bili složeni na brodu. Širina glavne koncentracije nalaza, bez kamenice koja se vjerojatno otkotrljala pri potonuću, iznosi 4.10 metara što nam govori da je brod bio širok nešto više od 5 metara. Dužina broda ne bi trebala prelaziti 18 metara. Iako je nezahvalno pretpostaviti nosivost broda (ne zna se što je sve sakriveno u pijesku) ona ne bi trebala biti veća od 50 tona što odgovara nosivosti broda namijenjenog za lokalnu plovidbu.

Dokumentiranje nalazišta pomoću čvrstog mrežišta
Dokumentiranje nalazišta pomoću čvrstog mrežišta

Površinskim pregledom lokaliteta i okolnog područja nisu uočeni bilo kakvi predmeti, bilo keramički ili drveni koji su pripadali ovom brodolomu. Za pretpostaviti je da se u dubljem sloju pijeska nalaze ostaci drvene brodske konstrukcije kao i ostaci posuđa brodske kuhinje koje bi preciznije datirali sam brodolom. Prema dostupnim podacima može biti riječ o brodu koji je prevozio kamene poluproizvode iz nekog od bračkih kamenoloma prema naručiocu u Saloni u vremenskom okviru kasne antike. Ovaj brodolom spada u malobrojne s takvim teretom pronađene kako u Jadranu tako i u Sredozemlju.

Plan nalazišta

Igor Mihajlović

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt