• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

UNESCO sastanci u lipnju 2021. godine

 U lipnju 2021. godine, zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta, redovni UNESCO sastanci održat će se u virtualnom okruženju uz sudjelovanje predstavnika MCPA Zadar.


Osmi sastanak Država Stranaka Konvencije za zaštitu podvodne kulturne baštine  održat će se od 7. do 9. lipnja o.g. u tkz. hibridnom obliku. Svečano otvorenje organizirat će se u Tunisu uz sudjelovanje visokih predstavnika tuniške Vlade i UNESCO-a, NJ.E. Ghazi Gherairija, veleposlanika Tunisa pri UNESCO-u, a ujedno i predsjedavajućeg na 7. sastanku Država Stranka koji je održan u Parizu u 2019. godini. Sastanci Država Stranaka 2001. Konvencije održavaju se jednom u dvije godine.


Dvanaesti sastanak Znanstvenog i tehničkog savjetodavnog tijela 2001. Konvencije (STAB) održat će dana 10. lipnja o.g. STAB je pomoćno tijelo Država Stranaka Konvencije te se sastaje obično jednom godišnje, ali djeluje i putem misija. Članstvo u STAB-u čine 14 predstavnika Država Stranaka, a trenutno su predstavnici Alžira (Toufik Hamoum, predsjedavajući),Albanije, Argentine, Bugarske (Kalin Dimitrov, izvjestitelj),Egipta, Italije, Francuske, Maroka, Meksika, Nigerije, Paname, Slovenije, Toga (Adoté Blim Blivi, potpredsjednik) te JAR-a. Na sastanku u lipnju izabrat će se novih 6 članova savjetodavnog tijela. U 2021. godini obilježava se 20. obljetnica Konvencije o zaštiti podvodne kulture baštine usvojene u Parizu na 31. Općoj skupštini UNESCO-a. Konvencija je konačno stupila na snagu 2. siječnja 2009. godine, nakon što se njome obvezalo potrebnih dvadeset država. Do početka 2021. godine 65 država stranka ratificiralo je UNESCO-vu Konvenciju (Švicarska u siječnju 2021. godine).


Treći sastanak Koordinacijskog odbora za zaštitu podvodne kulturne baštine nalazišta Skerki Banks održat će se dana 11. lipnja o.g. U zaštiti arheološkog nalazišta Skerki Banks sudjeluje osam Država Stranaka 2001. Konvencije: Tunis, Alžir, Egipat, Francuska, Italija, Maroko, Španjolska i Hrvatska (pridružila se u prosincu 2019. godine). Ministarstvo kulture i medija predložilo je ravnatelja MCPA u Zadru Mladena Pešića predstavikom Hrvatske u Koordinacijskom odboru. Tunis je, kao država koordinatorica projekta, organizirala Prvi sastanak međunarodnih konzultacija o zaštiti nalazišta Skerki Banks 10. i 11. lipnja 2019. godine, u suradnji s Tajništvom UNESCO-a. Posljednji neformalni online sastanak održan je krajem travnja o.g. Na planiranom sastanku u lipnju nastavit će se razgovori vezano za organizaciju Prve znanstvene misije na Skerki Banks-u. Bit će to prva kampanja koja se provodi u skladu sa smjernicama koje donosi 2001. Konvencija i koja bi trebala biti ogledni primjer promicanja suradnje na polju zaštite podvodne kulturne baštine. Na poziv pomoćnika za kulturu glavne ravnateljice UNESCO-a Ernesta Ottonea Ramireza da Države Stranke financijski pomognu održivost misije ove važne incijative, Hrvatska se suglasila te je Ministarstvo kulture i medija uplatilo potrebna novčana sredstva.

 

Deseti sastanak UNESCO-ove UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju održat će se dana 14. lipnja o.g. Na sastanku će, između ostalog, biti govora i o fazi provedbe UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030). Posljedni sastanak UNESCO UNITWIN mreže održan je u rujnu 2020. godine također virtualno, u organizaciji Sveučilišta u Southamptonu (UNITWIN Network Chair) te Tajništva 2001. Konvencije.

 

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt