• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Suradnja MCPA Zadar i nacionalne agencije Heritage Malta

Suradnja MCPA Zadar i nacionalne agencije Heritage Malta

Dana 1.04.2022 započela je suradnja MCPA Zadar i malteške nacionalne agencije za muzeje, konzervatorsku praksu i kulturnu baštinu – Heritage Malta.
Uvodno online predavanje održala je voditeljica Odjela konzerviranja i restauriranja Antonija Jozić, a restauratorice Martina Ćurković Madiraca i Zdenka Vrgoč trenutno borave na Malti gdje je u tijeku praktična obuka vezana za restauraciju keramike i stakla. 

Nacionalna agencija Heritage Malta osnovana je 2002. godine temeljem malteškog Zakona o kulturnoj baštini. U 2019. godini ustrojena je Jedinica za podvodnu kulturnu baštinu i trenutno su u fazi formiranja nacionalnog laboratorija koji bi se bavio konzervacijom i restauracijom predmeta pronađenih u podvodnim okolišima. 

Zaposlenim djelatnicima u laboratoriju Heritage Malte, konzervatorima-restauratorima, potrebna je dodatna praktična i teorijska obuka vezano uz složenije postupke koji obuhvaćaju znanstvenu analizu predmeta, dokumentiranje zatečenog stanja, donošenja odluke o vrsti potrebne intervencije kako bi se sačuvao povijesni i materijalni integritet predmeta, te provođenje kompleksnih zahvata na samom kulturnom dobru, kao i njegovu preventivnu zaštitu, čuvanje i prezentaciju.
Iz tog razloga su  gospođa Antonia Sammut iz nacionalne agencije Heritage Malta i voditeljica Odjela konzerviranja i restauriranja MCPA Zadar Antonija Jozić dogovorile  buduću zajedničku suradnju. 

Sporazum o suradnji je potpisan i ista je dogovorena na slijedeći način:

  • Konzervatori  i restauratori MCPA Zadar osmisliti će  i izraditi program edukacije po mjeri za 8 konzervatora- restauratora Heritage Malta.
  • Program edukacije sastojati će se od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio organizirati će se putem online predavanja dok će se praktični dio održavati u prostorijama Heritage Malta, u sklopu čega će u dva termina restauratorice MCPA boravit na Malti.
  • Program će pružiti edukaciju u konzerviranju i restauriranje različitih materijala kao što su: metal, keramika, staklo i organski materijal
  • Suradnja će se odvijati  od travnja do prosinca 2022. godine. 

Cilj ove suradnje, osim osposobljavanja stručnjaka konzervatora na međunarodnoj razini, praktično i teoretski jednako tako pridonosi programskim ciljevima UNESCO-a kojima se Centar obvezao težiti. Time MCPA Zadar dodatno nadograđuje svoju mrežu relevantnih ustanova u partnerskim zemljama.  

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt