• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Sudjelovanje MCPA na Međunarodnom seminaru o regionalnoj suradnji u Bugarskoj

Sudjelovanje MCPA na Međunarodnom seminaru o regionalnoj suradnji u Bugarskoj

Međunarodni seminar o regionalnoj suradnji zemalja sa Crnog Mora i Sredozemlja na području podvodne arheologije

Bugarski centar za podvodnu arheologiju (Bulgarian national Centre for Underwater Archaeology – CUA Sozopol) je u razdoblju od 23. do 31. listopada 2021. organizirao seminar pod nazivom „Establishment of a regional network for cooperation and capacity building in the field of underwater archaeology“. Seminar je osmišljen kao startna platforma koji je uključivao mlade predstavnike organizacija koji rade na području podvodne arheologije i podvodne kulturne baštine iz država Crnog mora i Sredozemlja. Seminar je projekt bugarskog centra za podvodnu arheologiju unutar “UNESCO participation Programme 2020-2021”.

Gostujući predstavnici seminara su bili:

  • Helen Bardas, Eforat podvodnih starina i Korseai Instituta povijesnih i arheoloških istraživanja kao predstavnica Grčke,
  • Jelena Čelebić, Koç Sveučilište u Istanbulu kao predstavnica Crne Gore,
  • Nada Kamel, aleksandrijski Centar za podvodnu arheologiju i podvodnu kulturnu baštinu kao predstavnica Egipta,
  • Ordanche Petrov, Institut za staroslavensku kulturu kao predstavnik Sjeverne Makedonije,
  • Ouafa Ben Slimane, Institut za kulturnu baštinu Tunisa kao predstavnica Tunisa i
  • Ivan Vidulić, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru kao predstavnik Hrvatske.

Jedna od aktivnosti seminara bila je i predstavljanje stanja razvijenosti podvodne arheologije kao znanosti u njihovim zemljama – njihova podvodna kulturna baština, uključene institucije, zakonski okvir i tekući projekti. Nakon predstavljanja svakog od predstavnika, sudionici seminara su se uključili u raspravu o problemima s kojima se susreću vezano uz istraživanje i zaštitu podvodne kulturne baštine. Diskutirali su o potencijalnim rješenjima i odgovorima na te izazove poučeni prijašnjim iskustvima ili koristeći se novim pristupima.

Voditelj centra CUA Sozopol Nayden Prahov je održao predavanje o stanju istraživanja podvodne kulturne baštine u Bugarskoj i o tekućim istraživanjima u lukama Sozopola i Nessebara, kao i projekta dubokomorskih arheoloških istraživanja „Black Sea MAP project“. Centar je organizirao i uvodne tečaje o podvodnoj fotogrametriji, zračnoj batimetriji i marinskoj geofizici koje su predstavili stručnjaci i tehničari koji rade u CUA Sozopol centru.

Cilj projekta bilo je umrežavanje organizacija s ciljem daljnjeg aktivnog razvitka i funkcioniranja mreže kroz međusobnu suradnju na projektima, razmjenom specijalista, organiziranju radionica i razmjeni znanja, vještina i informacija.

Iskreno se nadamo da je ova suradnja tek početak plodne suradnje između spomenutih organizacija i kako se kroz razmjenu znanja i iskustava novi pristupi i uvidi u istraživanje podvodne kulturne baštine mogu ojačati i implementirati u svakoj državi.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt