• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 23 250 486
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Regionalni seminar o podvodnoj baštini, MCPA Zadar


Regionalni seminar o podvodnoj baštini, 1.- 4. listopad 2009
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar

kao provedba deklaracije Konferencije ministara kulture Most prema budućnosti koji se održao u Zadru 2007.g.

Vrijeme i mjesto održavanja
1.-4. listopad 2009., Zadar

Organizatori

- Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar, domaćin
- Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Uz potporu

-UNESCO BRESCE

Registracija

Formular za registraciju u *.pdf

Formular za registraciju u *.doc

Smještaj

Molimo otvorite stranicu Opće informacije.


Koncept

Seminar je posvećen osnivanju Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru kao samostalne institucije koja će se baviti zaštitom podvodne kulturne baštine na Jadranu i Mediteranu. Osnivač MCPA je Republika Hrvatska, a djelovat će pod pokroviteljstvom UNESCO-a, kao regionalni Centar II. kategorije.
Osnovne djelatnosti MCPA će biti stručno osposobljavanje podvodnih arheologa i konzervatorskih stručnjaka na nacionalnoj i međunarodnoj razini u praktičnom i teorijskom dijelu (ovo uključuje profesionalnu ronilačku obuku za arheologe, povjesničare, geologe, fotografe i druge konzervatorske stručnjake, stručnu poduku i usavršavanje za istraživanje podvodnih arheoloških nalazišta, te stručno usavršavanje na području konzervacije i restauracije), razvijanje međunarodne suradnje vezane uz znanstvena istraživanja podvodnih arheoloških nalazišta s državama članicama UNESCO-a, razmjenjivanje znanja iz područja podvodne arheologije, organiziranje međunarodnih konferencija i radionica, obavještavanje javnosti o svojoj djelatnosti s ciljem podizanja svijesti o vrijednosti podvodne kulturne baštine.
Na seminaru o podvodnoj baštini razgovarat će se o temama koje su od ključne važnosti za budući rad Centra: pitanjima zakonske i pravne regulative u uključenim zemljama s naglaskom na implementaciju UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine; o znanstvenoj i stručnoj suradnji pri istraživanjima, zaštiti i prezentaciji podvodnih nalazišta; te o restauriranju i konzerviranju pokretnih arheoloških nalaza iz podvodnog okruženja. Dio seminara biti će posvećen izlaganjima o provedbi uspješnih projekata vezanih uz podvodnu kulturnu baštinu, u svrhu stjecanja novih ideja koje se mogu praktično primjenjivati.
S obzirom da je rad Centra izravno vezan uz međunarodnu suradnju, u radu seminara sudjelovati će predstavnici većeg broja zemalja Mediterana i jugoistočne Europe. Očekuje se dolazak renomiranih stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Srbije Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rumunjske, Bugarske, Cipra, Grčke, Turske, Moldavije, kao i Mađarske, Austrije, italije Francuske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Španjolske Izraela, itd Od sudionika se očekuje doprinos u promišljanju o prioritetima zaštite podvodne baštine te posebno o očekivanjima vezano uz budući rad MCPA.

Sadržaj seminara je koncipiran u tri tematska dijela:

1. zasjedanje
Tema: Ratifikacija i implementacija UNESCO-ove konvencije o podvodnoj arheološkoj baštini u zemljama Istočnog Mediterana i jugoistočne Europe.
2. studenog 2001.g. UNESCO je na svojem 31. zasjedanju u Parizu prihvatio Konvenciju o zaštiti podvodne arheološke baštine. Na ovoj temi bi sudionici, predstavnici ministarstava kulture zemalja potpisnika, izjavili što je po tom pitanju postignuto i koliko je konvencija pomogla u zaštiti kulturne baštine. Ovo pitanje može se proširiti i problemom postojećih zakona u pojedinim državama, koji se moraju prilagoditi ili donijeti da bi što veći broj zemalja podržao Konvenciju.


2. zasjedanje
Tema: Dosadašnja postignuća u zaštiti podvodnih kulturnih dobara i primjeri međunarodne suradnje.
Tema bi započela predavanjem o poznatom međunarodnom projektu Apoxyiomenos-a koji je i jedan od najvećih poticaja za osnivanje ovakvog centra na Jadranu. Predstavili bi se rezultati i završetak ovog velikog projekta. Nastavak predavanja bio bi o budućim projektima koji zahtijevaju sličan pristup. Dio predavanja bio bi posvećen primjerima zaštite podvodne kulturne baštine in situ (zaštita kavezima, podvodni parkovi, uključivanje lokalne zajednice u zaštitu). U temi bi sudjelovali i drugi sudionici s sličnim temama iz svojih zemalja, kao i sudionici s temama vezanim uz dokumentaciju, arhivsku digitalizaciju ili baze podataka.
Planira se posjet Odjelu za restauriranje podvodnih arheoloških nalaza Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zadru kao praktični dio seminara. Tu će se moći vidjeti i procesi i pristupi restauraciji arheoloških nalaza (drvo, metal, keramika, itd.) te praktično sudjelovati u restauratorskoj radionici.


3. zasjedanje
Tema: Buduće aktivnosti Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju – UNESCO-vog regionalnog centra II kategorije u Zadru. Prijedlozi i prioriteti višegodišnjeg programa.
S obzirom kako MCPA tek započinje s radom, potrebno je definirati njegove ciljeve kroz konkretne dogovore o potrebama zemalja regije, bazirano na dosadašnjim iskustvima. Govornici iz regije i susjednih zemalja iznijeli bi svoje prioritete i prijedloge za međunarodnom suradnjom. Na ovoj temi iskristalizirala bi se slika buduće djelatnosti MCPA prema potrebama svih zemalja koje će sudjelovati u njegovom radu.

Stručni izleti
Osim zasjedanja predviđaju se i izleti u sklopu seminara. Zasada se razmatra mogućnost:
- Gradskom muzeju u Ninu s pregledom položaja Zaton
- pregled poznatog nalazišta Asseria (Podgrađe kod Benkovca)
- posjet Arheološkom muzeju i Muzeju antičkog stakla
- posjet Muzeju u Biogradu s nalazima s brodoloma Gnalić

Okvirni program seminara
Trajanje seminara predviđeno je za 4 dana.

1. dan, četvrtak, 1.10.09
Cijeli dan
- Dolazak i prihvat sudionika
Popodne
-Kratki izlet
Večer
- Koktel dobrodošlice

2. dan, petak, 2.10.2009.

Jutro
- Otvaranje seminara od strane Ministra kulture, predstavnika UNESCO-a, i ravnatelja Centra i voditelja seminara Jasena Mesića
- Plenarna sjednica (Upoznavanje svih sudionika s UNESCO-vom konvencijom o zaštiti kulturne baštine)
- Rasprave na temu Konvencije
- Ručak
Popodne
- Dosadašnja postignuća zaštite podvodne baštine

3. dan, subota, 3.10.2009.
Jutro
- Posjet Odjelu za restauriranje podvodnih arheoloških nalaza Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zadru kao praktični dio seminara
- Okrugli stol - pitanja aktivnosti i budućnosti Centra, prijedlozi suradnje i iskustva sličnih institucija
- Ručak
Popodne
- Stručni izlet
Večer
- Odlazak sudionika

4. dan, nedjelja, 4.10.2009.
Ujutro - odlazak sudionika


Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt