• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Početni tečaj konzerviranja i restauriranja podvodnih arheoloških nalaza 2023

Početni tečaj konzerviranja i  restauriranja podvodnih arheoloških nalaza 2023

Tijekom razdoblja od 27.ožujka do 7.travnja 2021. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru je proveo tečaj konzerviranja i restauriranja podvodnih arheoloških nalaza po početničkom programu.

Početnički tečaj je dvotjedni tečaj tijekom kojeg se polaznici upoznaju sa osnovnim metodama rada na svim materijalima i provode po nekoliko dana u svakoj od radionica (za metal, za keramiku, za organski materijal).

Polaznice ovogodišnjega početničkog tečaja bile su: Carolina Simeoni (Italija), Raquel Cunha(Portugal), Reem Nader( Libanon), Sofia Roussou(Grčka) i Adelaide Mura (Italija)

Tečaj se sastojao od teorijskog i praktičnog dijela.

Tijekom teorijskog dijela tečaja polaznice su se upoznale sa svim specifičnostima konzervatorsko restauratorskog postupka za svaku pojedinu vrstu materijala iz podvodnog okoliša.

Tijekom praktičnog dijela tečaja polaznice su provodile konzervatorsko-restauratorske radove na arheološkim predmetima sa različitih podvodnih lokaliteta. Radovi su uključivali preliminarni pregled predmeta, fotodokumentaciju, praćenje desalinizacijskog postupka, čišćenje predmeta, konsolidaciju predmeta, lijepljenje fragmetiranih predmeta, rekonstrukciju nedostajućih dijelova i završnu zaštitu predmeta.

Ovim putem se zahvaljujemo i čestitamo našim dragim polaznicama ovogodišnjeg tečaja na njihovom marljivom radu i uspješnom polaganju tečaja. Vjerujemo da će sa novousvojenim znanjima i vještinama utjecati na zaštitu i očuvanje podvodne kulturne baštine u svojim zemljama. Želimo im puno sreće i uspjeha te se veselimo njihovim budućim profesionalnim koracima.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt