• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Međunarodna konferencija o arheologiji broda - ISBSA16

Međunarodna konferencija o arheologiji broda - ISBSA16


Zadar je domaćin Međunarodne konferencije o arheologiji broda (International Symposium on Boat and Ship Archaeology - ISBSA16) koja će se održati od 26. do 1. listopada 2021. godine. Riječ je o manifestaciji koja okuplja ugledne svjetske stručnjake iz područja povijesti pomorstva, etnologije i arheologije broda, a organizira se od 1976. godine i tradicionalno služi kao platforma za objavljivanje
nedavnih nalaza brodova i novog nautičkog materijala te razvoju arheoloških, povijesnih i tehničkih istraživanja brodskih konstrukcija.

 

Međunarodna konferencija odvija se u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Arheološkog muzeja Zadar, Muzeja antičkog stakla u Zadru, Grada Zadra i Grada Šibenika. Konferencija je otvorena u ponedjeljak 27. rujna 2021. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, kada su sudionicima pozdravne riječi uputili prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučiliša u Zadru prof. dr.sc. Josip Faričić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru g. Mladen Pešić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar g. Jakov Vučić te u ime gradonačelnika Grada Zadra pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport gđa. Dina Bušić. Izlaganja obuhvaćaju teme nedavnih otkrića, pomorske etnologije, eksperimentalne arheologije broda i metoda istraživanja, a program konferencije održat će se u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru te Inkubatoru za nove tehnologije Trokut u Šibeniku. Tematski naslovljena _Sailing through history: Reading the past - Imagining the future_ (Plovidba kroz prošlost: Čitajući prošlost - zamišljati budućnost),međunarodna konferencija ISBSA16 bit će usmjerena na pregled upotrebe 3D tehnologija u dokumentaciji i interpretaciji brodova na arheološkim nalazištima.

 

Osim izlaganja uvaženih stručnjaka, program konferencije pružit će popratna događanja namijenjena široj publici. U ponedjeljak 27. rujna 2021. godine u Muzeju antičkog stakla otvorit će se izložba „Ploviti se mora: Jadranski tradicijski brodovi i barke" Luciana Kebera. Javno predavanje arheologinje Bridget Buxton „Titanic in 2021" održat će se u utorak 28. rujna 2021. u 20:00 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a smotra tradicijskih brodova u gradskoj luci 30. rujna i 1. listopada 2021. godine.

 

Konferencija se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatske zaklade za znanost (projekt Numerička rekonstrukcija u arheologiji pomorstva),Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, Studija digitalnih medija Novena d.o.o., Muzeja Grada Šibenika, agencije Terra travel, Tvrđave kulture Šibenik, Ronilačkog centra Foka i Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA.

 

Detaljan opis programa mogu se pronaći na ISBSA16 stranici (www.isbsa.org [1]),a novosti se mogu pratiti na društvenim mrežama (Facebook, Instagram).

 

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt