• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Jedanaesti sastanak Znanstvenog i tehničkog savjetodavnog tijela – STAB, 14.-15.09.2020. godine

Jedanaesti sastanak Znanstvenog i tehničkog savjetodavnog tijela – STAB, 14.-15.09.2020. godine

 Jedanaesti sastanak Znanstvenog i tehničkog savjetodavnog tijela 2001. Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine (STAB) održan je online 14. i 15. rujna 2020. godine. Sastankom je predsjedao Toufik Hamoum (Alžir),a sudjelovalo je dvanaest članova savjetodavnog tijela (Albanija, Argentina, Bugarska, Egipat, Francuska, Maroko, Meksiko, Nigerija, Panama, Slovenija, Togo, JAR) te 50-tak predstavnika država članica i Tajništva 2001. Konvencije. Između ostalog, glavne teme sastanka bila su izvješća o radu Tajništva, pregled aktivnosti poduzetih od  posljednjeg izvanrednog sastanka STAB-a održanog u listopadu 2019. godine u Alžiru, izvješća STAB misija u Gvatemali te pokretanje nove misije u Paragvaju, izmjenama i dopunama Operativnih smjernica 2001. Konvencije vezano uz interpretaciju koncepta zaštite in situ; prijedloga novog prijavnog obrasca primjera najboljih praksi podvodne kulturne baštine; kriterijima za dodjelu titule ,,Heroji za baštinu’’ te preporukama Službe za unutarnji nazor (IOS-a) vezano uz internu evaluaciju 2001. Konvencije.


Zbog izvanrednih okolnosti (epidemiološke situacije uzrokovane COVID-19 virusom) odlučeno je da se mandat članova Biroa produži na godinu dana.
STAB će biti uključen u obilježavanje UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030.). Održana su dva regionalna sastanka - ,,Forum o zaštiti zajedničke pomorske kulturne baštine jugoistočne Azije, Jakarte&Belitung i Indonezije’’ u studenom 2019. godine te Obuku u podvodnoj arheologiji za afričke zemlje na otoku Mozambik u prosincu 2019. godine.

 

Povodom Svjetskog dana oceana, koji je obilježen 8. lipnja 2020. godine, organiziran je webinar „Prošlost oceana - podvodna arheologija i oceanska znanost“ u okviru priprema za UN-ovo Desetljeće znanosti o oceanima za održvi razvoj, u organizaciji Tajništva, STAB-a, Ocean  Decade Heritage  Network-a i Sveučilišta u Aleksandriji. Webinar je pratilo preko 400 sudionika, istaknuta je važnost podvodne kulturne baštine za današnji svijet te povezanost ljudi s oceanom.

 

Povodom Svjetskog dana pomorstva 24. rujna 2020. godine održat će se webinar na temu „Zaštita podvodne kulturne baštine: perspektive iz Indije“.

 

Od listopada 2019. godine četiri su države (Švicarska, Niue, Oman i Senegal) ratificirale 2001. Konvenciju o zaštiti podvodne kulturne baštine, što čini ukupno 65 država stranaka Konvencije.  U 2021. godini obilježava se 20. obljetnica usvajanja 2001. Konvencije, razmišlja se o mogućnostima organiziranja popratnog događanja na marginama sljedećeg Sastanka država stranaka 2001. Konvencije.

 

Podneseno je izvješće o prvom virtualnom sastanku Koordinacijskog odbora za zaštitu Skerki Banksa (važno arheološko otkriće na tromeđi Italije, Tunisa i Sicilije) koji je održan online 3. rujna 2020. godine i na kojem su sudjelovali predstavnici zemalja uključenih u projekt zaštite (Tunisa, Maroka, Alžira, Italije, Španjolske, Francuske i Hrvatske). Sljedeći sastanak održat će se u Tunisu u 2021. godini, a poziv će biti upućen i članovima STAB-a.
Tijekom 2019. godine MCPA Zadar kao predstavnik Hrvatske u svojstvu potpisnice 2001. Konvencije pristupio je inicijativi zaštite podvodne baštine na području Skerki Banksa, a na sastanku Koordinacijskog odbora sudjelovao je ravnatelj Mladen Pešić.

 

 

 

STAB

 

 

 

 

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt