• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Drugi virtualni sastanak Koordinacijskog odbora za zaštitu podvodne kulturne baštine nalazišta Skerki Banks

 Kao nastavak inicijative zaštite područja Skerki Banks, dana 19. siječnja 2021. godine održan je drugi virtualni sastanak Koordinacijskog odbora za zaštitu podvodne kulturne baštine nalazišta Skerki Banks. Na prvom dijelu sastanka  sudjelovali su članovi Koordinacijskog odbora (predstavnici zemalja uključenih u projekt zaštite - Tunisa, Maroka, Alžira, Egipata, Italije, Španjolske, Francuske i Hrvatske),predstavnici UNESCO-vog Sektora za kulturu i članovi Tajništva 2001. Konvencije. Drugom dijelu sastanka pridružili su se pravni stručnjaci predloženi od strane Država Stranaka i članova Koordinacijskog odbora. Kao predstavnik Hrvatske na drugom virtualnom sastanku sudjelovao je ravnatelj MCPA Zadar  dr.sc. Mladen Pešić.

Sastanak su pozdravnim riječima otvorili Lazare Eloundou Assomo, direktor za kulturu i urgentne situacije UNESCO-a i predstavnica Tunisa, države koordinatora Ouafa Ben Slimane (Nacionalni institut za baštinu Tunisa).
Prihvaćen je nacrt Akcijskog plana za međunarodnu suradnju i nacrt kronograma aktivnosti međunarodne suradnje unutar inicijative, a na prijedlog predstavnika Alžira Toufika Hamouma (Nacionalni centar za arheološka istraživanja) uvrštena je i radionica o arheologiji na velikim dubinama koja će se organizirati u Alžiru.
Francuski predstavnik Michel L´Hour (direktor Odjela za podvodna i podmorska arheološka istraživanja Ministarstva kulture - DRASSM) izvijestio je kako će novi francuski istraživački brod Alfred Merlin (u vlasništvu DRASSM-a) biti porinut u svibnju 2021. godine te će se koristiti za prvu znanstvenu misiju na Skerki Banksu.
Na sastanku su predstavljeni pravni stručnjaci koji će sudjelovati kao savjetnici Koordinacijskog odbora. Uz hrvatskog predstavnika doc. dr. sc. Trpimira Šošića, predstavnike su delegirali Francuska (Diane Roeser),Italija (Tullio Scovazzi),Tunis (Montessar ben Salem, Kaouthar Debbeche te vanjski savjetnik Mariano Aznar),a ostale Države Stranke naknado će izabrati svog pravnog stručnjaka. Tijekom sastanka pravni stručnjaci savjetovali su članove Koordinacijskog odbora o brojnim pitanjima koja su se nametnula prije provedbe znanstvene misije.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt