• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Projekti Projekt

Dubinsko pretraživanje podmorja uz Konavle

Dubinsko pretraživanje podmorja uz Konavle

Suradnjom Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, Zaklade RPM Nautical i Ministarstva kulture RH tijekom srpnja i kolovoza 2012. godine provedeno je dvotjedno pretraživanje podmorja hrvatske obale uz Konavle. Pretraživalo se višesnopnim sonarom (multibeam sonar), a rezultat ove istraživačke akcije je pronalazak više zanimljivih podvodnih nalazišta. Zona istraživanja protezala se do granice od 100 m dubine u blizini Prevlake na jugu do rta Velikog Pača na sjeveru. Voditelji istraživanja bili su dr. Luka Bekić i dr. Jeffrey Royal, a stručnu ekipu činili su Mladen Pešić, dr. Domagoj Perkić i George Robb. Uz njih su u projektu sudjelovali studenti arheologije iz Caroline, te posada i tehničko osoblje istraživačkog broda (R/V) Hercules. Vrijedna nalazišta pronađena prilikom ovog pregleda mogu sada ući kao novo kulturno dobro u službeni Registar koji se vodi pri Ministarstvu kulture, što će unaprijediti njihovu pravnu i posredno fizičku zaštitu od potencijalnih pljačkaša.

RPMNF-ov istraživački brod Hercules
ROV - Remotely Operated Vehicle

RPMNF-ov istraživački brod Hercules opremljen je višesnopnim sonarom postavljenim na trup i daljinski upravljanom robot ronilicom (ROV - Remotely Operated Vehicle) koju može otpuštati.

Pregled terena višesnopnim sonarom omogućio je izradu trodimenzionalnog modela podmorja. Analizom anomalija izrađenog modela odredilo se radi li se o geološkim formacijama ili kulturnim slojevima. Anomalije su označene za provjeru ROV - om. Poslije lociranja kulturnog materijala i bilježenja pozicija obavljeno je snimanje fotoaparatom i videokamerom, te po potrebi i prikupljen uzorak materijala s površine nalazišta.

Ronilac dokumentira poziciju
Sonarni prikaz brodoloma

Sonarnim pregledom je određeno 17 potencijalnih pozicija - meta koje je bilo potrebno provjeriti. ROV - om je provjereno 12 pozicija, a jedna je pregledana uz pomoć ronilaca. Od 12 pozicija izdvojeno je njih 7 na osnovu arheološkog i/ili povijesnog značaja. Radi se o ostacima 6 brodoloma i jedne potopljene podmornice.

Preliminarnim pregledom nalaza prikupljenih s morskog dna na poziciji Konavoske stijene nalazi se olupina trgovačkog broda iz bizantskog vremena. Na rtu Lokvica nalaz 5 željeznih sidra i malog obrtnog oružja od kovanog željeza ukazuje na olupinu broda najvjerojatnije iz 16. stoljeća. Evidentirana su dva identična potopljena desantna broda na udaljenosti od 400 metara koji su najvjerojatnije potopljeni istom prilikom. Evidentirana je i olupina najvjerojatnije modernog ribarskog broda. Ovom su prilikom izmjerene dimenzije otprije poznate olupine podmornice južno od Molunta, a u svrhu kalibriranja višesnopnog sustava pregledana je olupina oklopne krstarice Giuseppe Garibaldi te je pronađen odlomljen dio broda. Krstarica Giuseppe Garibaldi je pred obale Konavala doplovila u cilju napada na želježničku prugu kod Cavtata 18. kolovoza 1915. godine, a potopljena je torpedom ispaljenim sa austrougarske podmornice U-4.

Obrada prikupljenih nalaza na brodu

Nastavak ovog projekta predviđen je za kolovoz 2013. godine, a nadamo se i u godinama koje slijede. Područje pretraživanja će se postupno širiti prema sjeveru.

Marina Šimičić

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt