• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

UNESCO-ov Tečaj konzervacije i restauracije podvodnih arheoloških nalaza za polaznike iz područja Središnje Azije i Kavkaza

UNESCO-ov Tečaj konzervacije i restauracije podvodnih arheoloških nalaza za polaznike iz područja Središnje Azije i Kavkaza

Kao dio UNESCO-ovog programa obuke za regije Središnje Azije i Kavkaza, MCPA Zadar je organizirao i proveo dvotjedni Početni tečaj o konzervaciji i restauraciji podvodnih arheoloških nalaza. Tijekom tečaja polaznici su se upoznali s radom na svim vrstama materijala i proveli nekoliko dana u svakoj od radionica (za metal, za keramiku te za organski materijal).

Tečaj se sastojao od teorijskog i praktičnog dijela. Tijekom teorijskog dijela tečaja polaznici su se upoznali sa svim specifičnostima konzervatorsko-restauratorskog procesa za svaku pojedinu vrstu materijala iz podvodnog okoliša. Tijekom praktičnog dijela sudionici su izvodili konzervatorsko-restauratorske radove na arheološkim predmetima s različitih podvodnih nalazišta.

Drago nam je da su, osim teorijske i praktične nastave, naši polaznici mogli vidjeti i zadarsku okolicu, Park prirode Vrana, gdje su posjetili Maškovića Han, monumentalno zdanje islamske arhitekture i vidikovac Kamenjak.

Polaznici tečaja održali su i vlastite prezentacije, te smo imali priliku vidjeti bogatstvo baštine dalekih zemalja Srednje Azije.

Ovim putem zahvaljujemo i čestitamo našim dragim polaznicima Azilkhanu Tazhekeyevu (Kazakhstan), Batbayaru Erdenebatu (Mongolija) i Anni Martikyan (Armenija) na njihovom marljivom radu i uspješnom završetku tečaja. Vjerujemo da će novostečenim znanjima i vještinama utjecati na zaštitu i očuvanje podvodne kulturne baštine u svojim zemljama. Želimo im puno sreće i uspjeha te se veselimo njihovim budućim profesionalnim koracima.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt