• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

U rovinjskom muzeju otvorena izložba o istraživanju u uvali Veštar

U rovinjskom muzeju otvorena izložba o istraživanju u uvali Veštar

Kao rezultat dvogodišnjeg istraživanja podmorja u Rovinjskoj uvali Veštar Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar,  je u petak 1. srpnja 2011.g. postavio izložbu arheoloških nalaza u Zavičajnom muzeju grada Rovinja. Predstavljeni su arheološki nalazi iz uvale Veštar uz napomenu da je postavljen samo dio nalaza - oni koji su do sada restaurirani i konzervirani. S obzirom na to da istraživanje, koje je započelo 2008.g., još uvijek traje i dalje možemo očekivati sukcesivno prezentiranje novih nalaza. Ovim istraživanjem upotpunjene su spoznaje o povijesti Veštra: brojni ostatci grnčarije, posuđa, amfora i drugih predmeta svjedoče da je u uvali Veštar još u rimsko doba cvjetao život. Nastavkom istraživanja i njegovim proširenjem na kopneni dio lokaliteta steći će se cjelovitija slika ovog nalazišta.
Arheološka istraživanja u podmorju uvale Veštar obavila je međunarodna arheološka ekipa koju je okupio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru. Uz zadarski centar u istraživanju je sudjelovalo Hrvatski restauratorski zavod, Basyerischen Gesellschaft für Unterwässerarchäologie i Zavičajni muzej grada Rovinja. Ovo opsežno istraživanje, koje se nastavlja i u budućnosti, financiralo je Ministarstvo kulture RH i Turistička zajednica Grada  Rovinja.
Prigodom postavljanja izložbe podvodnih arheoloških nalaza iz uvale Veštar, predstavljen je i opsežan dvojezični katalog "Podvodna arheološka istraživanje uvale Veštar 2008 - 2010" u kojem su opisana provedena istraživanje, te katalogizirani svi antički i novovjekovni nalazi. Zahtjevan i dugotrajan posao konzervacije i restauracije nalaza iz uvale Veštar obavili su stručnjaci iz zadarskog Odjela za konzerviranje i restauriranje podvodnih arheoloških nalaza, Hrvatskog restauratorskog zavoda. Uz vrlo zanimljiv postav arheoloških nalaza iz doba antike pa do novog vijeka, kao gost izložbe, Muzej grada Umaga posjetiteljima je priredio iznenađenje – starorimske delicije – namaz od maslina, kuhana i punjena jaja, začinjeni sir, prženu mrkvu, punjene srdele, dinje, vino i slatke napitke.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt