• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 23 250 486
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

U Gironi održan tečaj za restauraciju podvodnih arheoloških nalaza

U Gironi održan tečaj za restauraciju podvodnih arheoloških nalaza

U Centru za podvodnu arheologiju Katalonije - Centre d’Arqueologia Subaquatica de Catalunya , u Gironi, održao se 16 i 17 svibnja 2010.g. tečaj pod nazivom Uvod u restauriranje podvodnih arheoloških nalaza.
Ovaj ugledni centar za podvodnu arheologiju djeluje na području Katalonije u Španjolskoj već 18 godina, baveći se otkrivanjem, zaštitom i istraživanjem podvodnih nalazišta ali i restauriranjem pokretnih nalaza.
Prema profilu polaznika ovog tečaja može se reći kako je zamišljen kao dodatno obrazovanje već iskusnim profesionalnim restauratorima iz raznih institucija i tvrtki, koji su poželjeli uvid u posebnosti pristupa podvodnim nalazima. Mada je označen kao uvodni tečaj restauriranja podvodnih arheoloških nalaza, vrsni predavači uveli su polaznike u gotovo sve tajne restauriranja ovih specifičnih nalaza. Osim opširnih teorijskih predavanja, održane su i praktične radionice gdje se iskušavalo rukovanje različitim restauratorskim uređajima i vođenje restauratorske dokumentacije. Od predavača treba navesti ravnatelja MAC-CASC Xaviera Nieta, Cati Aguer, resturatoricu suradnicu MAC-CASC, Gustau Vivar, arheologa MAC-CASC, Jean-Bernarda Memeta direktora tvrtke A-CORROS te Lluisu Matas, restauratoricu tvrtke ABAC S.L.
Tečaju su nazočili i predstavnici Hrvatskog restauratorskog zavoda i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

 

2010_girona_03
2010_girona_01
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt