• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Tečaj podvodne fotogrametrije

Tečaj podvodne fotogrametrije

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) i Slovenski Zavod za podvodnu arheologiju (ZAPA), organiziraju tečaj podvodne fotogrametrije. Cilj tečaja je učenje polaznika osnovnim vještinama fotogrametrije, kako bi ta stečena znanja mogli implementirati u svakodnevnom radu. U tečaju je naglasak stavljen na podvodnu arheologiju, no stečeno znanje se može prmijeniti i u drugim znanstvenim ili komercijalnim domenama. Fotogrametrijsko modeliranje će se provoditi uz pomoć softvera Agisoft PhotoScan.

Tečaj će se održati 19. i 20. listopada 2017., na Zadarskom području. Teorijska predavanja će se održavati u učionici MCPA u Zadru, dok će se praktične vježbe održavati na prostoru antičkog pristaništa Barbir u Sukošanu.

Raspored

19. listopada 2017.:

- Predavanje o podvodnom fotografiranju i PhotoScan softveru.

- Ronjenje na lokaciji i podvodno fotografiranje

- Obrada i prilagodba fotografija

- Pokretanje PhotoScan softvera

20. listopada 2017.:

- Izrada modela

- Georeferenciranje modela

- Izvlačenje informacija iz dobivenog modela

Dodatne informacije

Predavanje o podvodnoj fotografiji upoznati će polaznike sa svim specifičnostima podvodnog fotografiranja, s naglaskom na tehniku pravlnog fotografiranja u svrhu izrade fotogrametrije.

Nakon predavanja, polaznici će stečeno znanje moći iskoristiti na terenu, kroz zaron na arheološkom lokalitetu - fotografiranje i snimanje lokaliteta s više tipova kamera.

Polaznici će potom na računalu obrađivati fotografije i video isječke koje su napravili. Nakon obrade fotografija, započinje se s procesom izrade modela u fotogrametrijskom softveru.

Drugi dan je rezerviran za obradu modela i proučavanje potencijalnih pogrešaka. Polaznici će saznati kako se iz dobivenog 3D modela mogu izvući potrebne informacije (dimenzije, presjek, nacrt...) i kako se model može izvesti.

Mjesto održavanja: Zadar / Sukošan

Predavači: David Badovinac, Roko Surić
Datum održavanja: 19. i 20. listopada 2017.

Cijena tečaja je 750,00 kuna (100,00 eura)

Uvjeti za pristupanje tečaju

Uvjet za pristupanje tečaju podvodne fotogrametrijeje posjedovanje ronilačke iskaznice- ronilac otvorenih voda (OWD), CMAS* ili ekvivalentna ronilačka kategorija, liječnička potvrda o sposobnosti za ronjenje i ronilačko osiguranje.

Polaznici tečaja trebaju donijeti svoju ronilačku opremu ili je mogu iznajmiti u mjesnom ronilačkom klubu (organizator ne pokriva te troškove). Organizatori će pokriti troškove iznajmljivanja i punjenja ronilačkih boca.

Polaznicima je osiguran prijevoz iz Zadra do Sukošana.

Polaznicima je za vrijeme trajanja tečaja osiguran smještaj u dormitoriju MCPA.

Optimalan broj polaznika je 4-6, i organizatori zadržavaju pravo otkazivanja tečaja u koliko bude nedovoljno prijava. Isto tako, čim se odabere 6 polaznika, prikupljanje novih prijava prestaje, stoga prijave pošaljite što prije!

Polaznicima koji imaju NAS I certifikat (Nautical Archaeology Society - Certificate in Foreshore and Underwater Archaeology), ovaj tečaj moći će se upisati kao položena specijalnost za dobivanje daljnjih NAS certifikata.

Ako bude prijavljenih engleskih govornika, tečaj će se održavati na engleskom jeziku.

Prijave i popratne dokumente (kratki životopis, kopiju ronilačke iskaznice, kopiju liječničke potvrde o sposobnosti za ronjenje i ronilačko osiguranje) obvezno pošaljite u elektroničkom obliku u MCPA, kontakt osoba je Roko Surić ( rsuric@icua.com). Krajnji rok za prijavu je 06. listopada 2017.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt