• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Tečaj konzervacije i restauracije podvodnih arheoloških nalaza za predstavnike ASEAN zemalja

Ured UNESCO-a u Bankoku, Regionalni centar za arheologiju i likovnu umjetnost (Seameo-SPFA), Odjel za likovnu umjetnost Ministarstva kulture Tajlanda, u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru, organiziraju tečaj o konzervaciji i restauraciji podvodnih arheoloških nalaza za zemlje članice Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN). Tečaj će se održati u Kanchanapisek muzeju (grupacija nacionalnih muzeja) u Pathum Thaninu, Tajlandu od 19. do 30. lipnja 2023. godine. Obuka je organizirana kako bi se unaprijedili kapaciteti u istraživanju i zaštiti podvodne kulturne baštine u jugoistočnoj Aziji.

Zaštita podvodne baštine u jugoistočnoj Aziji od velike je važnosti zbog kulturnog bogatstva te složene povijesti same regije. Podvodna kulturna baština ima ogroman potencijal za održiv razvoj, vrlo je zanimljiv i atraktivan vid baštine, cijenjen u javnosti. Međutim, područje je to suočeno s izazovima za potpuno ostvarivanje svojih resursa, mnogi podvodni kulturni lokaliteti još uvijek su ugroženi lovom na blago i industrijskim aktivnostima. Potrebna je hitna obuka na polju konzervacije i restauracije artefakata izvađenih s morskog dna. Ovo područje znanstvene discipline i vještina nije dovoljno razvijeno i mali je broj kvalificiranih stručnjaka.

Dvotjedni tečaj konzervacije i restauracije podvodnih arheoloških nalaza predstavlja uvod u konzervacijsko-restauracijsku praksu. Tijekom održavanja tečaja polaznici će se upoznati s radom na svim materijalima i provesti nekoliko dana na svakoj od radionica. Program usavršavanja se sastoji od teorijskog i praktičnog modula, s mogućnošću koncentriranja na pojedini dio, ovisno o željama, sposobnostima i znanju polaznika.

Pored međunarodnih stručnjaka koji su pozvani održati tečaj, predavanja će održati gđa. Anita Jelić kao predstavnica MCPA Zadar, Odjela konzerviranja i restauriranja.

Sudjelovanjem u ovom projektu Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru - kao UNESCO-ov centar 2. kategorije – ostvaruje jedan od svojih strateških prioriteta, a to je osposobljavanje podvodnih arheologa i stručnjaka konzervatora na nacionalnoj i međunarodnoj razini, čime doprinosi programskim ciljevima UNESCO-a.

Više informacija dostupno je na linkovima: Facebook i UNESCO

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt