• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

SUDJELOVANJE NA RADIONICI IIC-ITCC 2019 Workshop - ‘Scientific Approaches to Ceramics and Glass Conservation’, The Palace Museum, Beijing, China

SUDJELOVANJE NA RADIONICI IIC-ITCC 2019 Workshop - ‘Scientific Approaches to Ceramics and Glass Conservation’, The Palace Museum, Beijing, China

 Konzervatorica-restauratorica Martina Ćurković Madiraca sudjelovala je na radionici ‘Scientific Approaches to Ceramics and Glass Conservation’ u Pekingu (NR Kina) od 11. do 22. studenoga 2019. godine. Petu po redu IIC-ITCC radionicu organizirali su IIC i Palace Museum na temu konzervacije keramike i stakla. Uz predstavnicu iz Hrvatske, na radionici je sudjelovalo ukupno 24 konzervatora-restauratora i znanstvenika od kojih 12 iz NR Kine, te 12 iz svijeta: Belgije, Kambodže,  Grčke, Hong Konga, Irana, Litve, Njemačke, Srbije, Singapura, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.  Službeni jezik radionice je bio engleski.


Predavanja i praktični dio držali su cijenjeni predavači: Sarah Staniforth, Chandra Reedy, Austin Nevin, Norman Tennent, Franike Halahan i stručnjaci iz Palace Museuma. “Hospital for Conservation” Palace Museum-a diči se vrhunski opremljenim laboratorijem za analize na kulturnim dobrima  i vrsnim znanstvenicima u tom polju pa je kao takav bio izvanredna platforma za upoznavanje  nedestruktivnih metoda istraživanja te odabira metoda konzerviranja i restauriranja keramike i stakla o kojima je prvenstveno na ovoj radionici bilo riječ.  Veliki stavak ove radionice bio je posvećen preventivnom konzerviranju i pohrani predmeta od keramike i stakla te pregledu raznih primjera studija slučaja (case study) iz rada “Hospital for Conservation”-a.


Polaznici su imali priliku posjetiti radionice za konzerviranje i restauriranje keramike te muzejsku čuvaonicu gdje su im muzejski djelatnici pokazali dio najvrjednijih predmeta od keramike i stakla koje Palace Museum posjeduje.


Tijekom cijele radionice poticana je razmjena iskustava i povezivanje polaznika kroz formiranje radnih skupina koje su sudjelovale u izvršavanju zabavnih radnih zadataka. Također, polaznici su imali priliku predstaviti izazov iz svog profesionalnog rada o kojem su  predavači diskutirali i pokušali dati odgovor.


Intenzivan ritam radionice nakratko je prekinut jednodnevnim izletom na Veliki zid koji zaista oduzima dah kao najveći objekt sagrađen u ljudskoj povijesti.


Kao zaključak može se reči da je radionica IIC-ITCC 2019 Workshop - ‘Scientific Approaches to Ceramics and Glass Conservation’ bila jedan zaista uspješan projekt kroz koji su polaznici dobili uvid u nove spoznaje a ujedno su proširi svoju profesionalnu mrežu u ovome polju. 

Znantveni pristup Kina
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt