• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 23 250 486
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Prvi sastanak Regionalnih centara za kulturnu baštinu u jugoistočnoj Europi: suradnja, partnerstva, financiranje

Prvi sastanak Regionalnih centara za kulturnu baštinu u jugoistočnoj Europi pod nazivom Suradnja, partnerstva, financiranje, održat će se u prostorijama Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru 23. ožujka 2012. Sastanak organiziraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i UNESCO-ov ured u Veneciji, u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju i Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO. Regionalni centri izvrsnosti pokrenuti u okviru godišnjih ministarskih konferencija o kulturnom naslijeđu u Jugoistočnoj Europi, uz potporu UNESCO-a su ključni partneri za unapređenje sub-regionalne suradnje i razvoja institucionalnih i stručnih kapaciteta u očuvanje kulturne baštine, zamišljeni kao zajedničko sredstvo za jačanje dijaloga i održivog razvoja. Daljnje jačanje centara stoga se smatra zajedničkim ciljem zemalja u regiji, sa sveukupnim ciljem poboljšanja upravljanja kulturnim dobrima  kao ključnim resursima za društveni i ekonomski razvoj.
Sudionici susreta bit će predstavnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (Zadar, Hrvatska),Regionalnog centra za zaštitu nematerijalne kulturne baštine (Sofia, Bugarska),Regionalnog centra za obnovu kulturne baštine (Tirana, Albanija),Regionalnog centra za digitalizaciji kulturne baštine (Skopje, Makedonija),Regionalnog centra za upravljanje kulturnom baštinom (Cetinje, Crna Gora),predstavnici UNESCO-a, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Europske komisije, Svjetske banke, Vijeća za regionalnu suradnju, tursko Ministarstvo kulture i turizma, Međunarodnog istraživačkog centra za kulturnu ekonomiju i studije svjetske baštine iz Torina te Europskog fonda za Balkan.
Opći ciljevi ovog sastanka su: razmjena informacija o statusu, trenutnim i planiranim aktivnostima regionalnih centara; jačanje koordinacije za provedbu i planiranje aktivnosti; razmjene iskustava i dobre prakse o statusu, upravljanju i održivosti centara; jačanje umrežavanja i suradnje, te promicanje uspostave novih partnerstva; bolje usklađivanje aktivnosti centara s drugim relevantnim inicijativama i programima na sub-regionalnoj ili europskoj razini te istraživanje mogućnosti suradnje i financiranje, s posebnim osvrtom na EU okvir.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt