• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Projekt U-Mar: Nacionalna obuka na terenu, Italija i Portugal – lipanj / srpanj 2023.

Projekt U-Mar: Nacionalna obuka na terenu, Italija i Portugal – lipanj / srpanj 2023.

Nacionalna obuka na terenu, predviđena u okviru projekta U-MAR, koji je sufinanciran putem programa Erasmus+ Europske unije, održana je 23. lipnja na otoku Madeira (Portugal) i 11. srpnja na otoku Marettimo (Egadi otoci, Sicilija – Italija).

Događaj na Siciliji organizirala je Kulturna ruta Feničana - Kulturna ruta Vijeća Europe u suradnji s Upravom za more Sicilijske regije. Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih tijela (Općina Favignana) i kulturnih udruga, ali i ronilački centri te članovi Sicilijanskih arheoloških grupa Italije.

Događaj na Madeiri organizirala je Komora trgovine i industrije Madeira ACIF. Događaju su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, dionici kulturnog i turističkog sektora te ronilački centri.

Cilj sastanaka bio je predstaviti međunarodno strateško partnerstvo unutar projekta U-Mar (unaprjeđenje kulturne baštine, posebno podvodne baštine), pružiti korisne informacije i rezultate lokalnim donositeljima odluka, predstaviti inovativni tečaj obuke i razmijeniti mišljenja.

Pitanje zaštite, valorizacije i promocije podvodne baštine izuzetno je važno za ova područja. Naime, podsjećamo da je primjerice u vodama oko otoka Marettimo 2021. godine inauguriran 25. podvodni arheološki itinerar u Siciliji, koji je dio Podvodnog arheološkog parka Egadi otoka.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt