• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Podvodna arheološka istraživanja na Franini kod Premanture 2024.

Podvodna arheološka istraživanja na Franini kod Premanture 2024.

Podvodni arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, koje predvode doc.dr.sc. Luka Bekić i Maja Kaleb i ove godine nastavljaju s istraživanjem nepoznatog jedrenjaka koji je potonuo kod rta Franina. Jedrenjak koji je bio naoružan s engleskim željeznim topovima potonuo je vjerojatno zbog iznenadne bure koja ga je zatekla negdje u Kvarneru krajem 16. st. Za sad se zna da je brod prevozio teret keramičkih posuda, staklenih šarenih perlica i crvenih staklenih zdjelica. 

No najznačajniji je podatak da je brod imao dragocjeni teret - veći broj mjedenih truba koje su u to doba bile vrlo rijetke i skupe. Arheolozi UNESCO-vog centra u Zadru otkrili su prema natpisima da su trube bile proizvedene u francuskom Strasbourgu te u nizozemskom Leidenu. To je veliko znanstveno iznenađenje, jer do sada na svijetu nije bila sačuvana ni poznata ni jedna truba iz tih gradova. Upravo jučer je pronađena do sad najbolje sačuvana truba s natpisom LVGDVNY BATAVORVM, što je latinsko ime za Leiden.

Na osnovu tereta i nekih detalja postoji mogućnost da je riječ o nizozemskom brodu koji je trgovao između Leidena, Mletaka i Carigrada. No za konačne zaključke, arheolozi će morati proučavati njegove bogate ostatke i prašnjave arhive još godinama. 

Podvodni arheolozi iz Zadra, s pripadnicima Interventne jedinice police Pula i suradnicima iz Slovačke, Njemačke, Slovenije i Španjolske stoga ovih dana nastavljaju s istraživanjem drvene brodske konstrukcije, a u slomljenim ostacima pronalaze i dijelove brodske opreme poput drvenih koloturnika i brodskih konopa. Željezni topovi se čiste na dnu mora i dokumentiraju, a na njih se postavlja inventivna i napredna zaštita koja će ih sačuvati od daljnjeg propadanja. Na taj način željezni topovi i sidra biti će sačuvani za ronilačke turističke posjete na ovo značajno mjesto puno uzbudljivih priča i u budućnosti. Istraživanja financira Ministarstvo kulture i medija RH.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt