• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Održana prezentacija Centra za istraživanje metala u MCPA Zadar

Održana prezentacija Centra za istraživanje metala u MCPA Zadar

U Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru, u petak 16. travnja 2010.g., održana je prezentacija svih mogućnosti i usluga koje Centar za istraživanje metala Istarske županije - MET.R.IS. nudi za istraživanja na kulturnom dobru.
Prezentaciju su održali Davor Mandić, magistar inženjer strojarstva, koji je predstavio sam MET.R.IS. i njegove osnovne aktivnosti i Tea Zubin, diplomirana konzervatorica i polaznica studija primijenjene kemije u restauraciji, koja je govorila o značaju i mogućnostima istraživanja na kulturnom dobru uz pomoć suvremene opreme i tehnologije kojom MET.R.IS. raspolaže. U MET.R.IS.-u je moguće analizirati materijale kao što su keramika, kamen, staklo, papir, drvo, uzorci freski i ulja na platnu, što bi trebalo pomoći u odabiru najboljih metoda konzervacije i restauracije analiziranih predmeta.
Kroz usluge MET.R.IS.-a moguće je, između ostalog, odrediti porijeklo i starost predmeta koji se istražuje te razloge njegova propadanja, a moguće je saznati i nešto više o umjetničkoj tehnici samog majstora, prethodnim restauratorskim zahvatima, te čak provjeriti i autentičnost djela.

 

2010_metris_01
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt