• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Nastavak istraživanja antičke luke Barbir u Sukošanu i provođenje Osnovnog tečaja podvodne arheologije

Nastavak istraživanja antičke luke Barbir u Sukošanu i provođenje Osnovnog tečaja podvodne arheologije

Tijekom 2019. godine nastavljena su podvodna istraživanja i dokumentiranje antičke luke Barbir u Sukošanu. Istraživanja su rezultirala završetkom iskopavanja Rova 1 i 2 unutar kojih je dobiven presjek strukture antičkog mola, ali su započeta i nova sondažna istrživanja unutar same luke.

Tijekom podvodnog arheološkog iskopavanja antičke luke Barbir u Sukošanu kod Zadra organiziran je dvotjedni Osnovni tečaj podvodne arheologije. Ovaj jedinstveni tečaj osposobljavanja organiziran je u suradnji s Njemačkim arheološkim institutom (Deutsches Archäologisches Institute),Sveučilištem u Oxfordu (University of Oxford, Global History of Capitalism Project, Oxford Center for Global History) i Arheološkim muzejem u Zadru. Uz predavanja koja su održali djelatnici MCPA, Roman Scholz (DAI),Elisabeth Briggs (Oxford),Dino Daras (AMZd) i Paola Gomez Barletta (UNESCO) prezentirali su različite pristupe istraživanju podvodne kulturne baštine. Na istraživanju su sudjelovali i vanjski suradnici Andreas Grundmann, Vinka Milišić i Marko Lete, snimanje dronom je odradila Maja Grgurić s Odjela za Arheologiju Sveučilišta u Zadru, a tehničku pomoć pri ronjenju i logistici pružili su Saša Stipanić iz Zadar Sub-a i Đani Iglić iz ronilačkog kluba Sv. Roko.

Program obrazovanja kao i arheološka istraživanja financiralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Raznovrsni tim polaznika tečaja sastojao se od osam mladih arheologa s 4 kontinenta; Azija, Afrika, Oceanija i Europa. Predstavnici Kine (Ying Ying Yan),Tajlanda (Napat Piromrak),Egipta (Yomna Osman),Australije (Jaime Lee Swift),Rumunjske (Tiberiu Potarniche),Srbije (Đorđe Cvetković),Poljske (Urszula Ostaszewska) i Walesa (Ioan Huw Espley) izabrani su od ovogodišnjih 40 prijava. Sudionici su proveli niz ronilačkih vježbi kako bi se pripremili za tečaj, kao i za budući rad na podvodnim arheološkim nalazištima. Nakon usavršavanja ronilačkih vještina, studenti su imali priliku naučiti osnove 2D i 3D dokumentacije na kopnu i pod morem, osnove podvodne fotogrametrije, metodeiskopavanja pomoću vodene pumpe, kao osnovama upravljanja brodom i Side scan sonarom.

 

barbir 2019

 

 


Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt