• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Napredni tečaj podvodne arheologije

Napredni tečaj podvodne arheologije

U periodu od 05. do 16. rujna 2022 godine, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru je organizirao i proveo MCPA Napredni tečaj podvodne arheologije u sklopu arheološkoga istraživanja antičkog brodoloma u uvali Duboka na otoku Šolti. Tečaj se sastoji od teoretskog i praktično dijela, a cilj je da mladi znanstvenici iz cijelog svijeta steknu napredno teoretsko i praktično znanje te vještine o tehnikama i metodama istraživanja podvodne kulturne baštine. Polaznici ovogodišnjega dvotjednoga tečaja su: Alexandra Tyas (Engleska),Eleonore Besnard (Francuska),Mihai Duca (Rumunjska) i Jade Monteiro (Brazil).

Tijekom dvotjednog tečaja, polaznici su svakodnevno kroz jutarnje sate slušali predavanja podvodnih arheologa i konzervatora MCPA Zadar te suradnika. To su: Maja Kaleb, Roko Surić, Luka Bekić, Zdenka Vrgoč i Ivan Vidulić (svi MCPA),Pavle Dugonjić (Hrvatski restauratorski zavod) te Marko Hranilović (Submarine solutions d.o.o.).

Prvih dana tečaja provodilo se rekognosciranje zadarskog akvatorija kako bi se polaznici prilagodili uvjetima i opremi, a zatim je istraživački tim otputovao na otok Šolta u splitskom arhipelagu. Na Šolti, u uvali Duboka, nalazi se antički brodoloma koji je prenosio zanimljiv teret egejskog keramičkog posuđa: amfora, vrčeva i tarionika. Ove godine odlučeno je da će se započeti sa sustavnim arheološkim iskopavanje nalazišta u uvali Duboka. Polaznici tečaja su sudjelovali u postavljanju mrežišta i georeferenciranju nalazišta, ali su i iskopavali tzv. mamut sisaljkama unutar sondi, bilježili informacije te pozicionirali nalaze unutar sonde. Tijekom istraživanja na brodolomu Duboka, polaznici su imali priliku koristiti podvodne fotoaparate kako bi dokumentirali nalaza pod morem pod nadzorom arheologa i suradnika iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Pavla Dugonjića, ali i za izradu serije fotografija kako bi izradili 3D model jednog dijela nalazišta po uputama arheologa MCPA Zadar, Roka Surića. Prisutnost konzervatorice Zdenke Vrgoč na terenu je dala dodatnu vrijednost tečaju jer su polaznici iz prve ruke naučili kako postupati sa arheološkim nalazima pod morem te na kopnu prije samog dolaska u radionicu gdje će biti desalinizirani (pakiranje, dokumentiranje, priprema za transport). Atraktivnosti tečaja zasigurno je doprinos dao i vanjski suradnik, profesionalni ronilac Marko Hranilović koji je održao predavanje na temu sigurnosti ronjenja i ronjenja s površinskim dovodom zraka te izveo demonstraciju s Kirby Morgan maskom. Kada vrijeme nije dozvoljavalo odlazak na položaj brodoloma, praktične vježbe su se odrađivale u uvali Banje gdje su prošle godine potvrđeni ostaci kamenog mola iz antičkog razdoblja.

Ovim putem se zahvaljujemo i čestitamo našim dragim sudionicima na njihovom uspješnom polaganju tečaja. Vjerujemo da će sa novousvojenim znanjima i vještinama utjecati na istraživanje podvodne kulturne baštine u njihovim dotičnim zemljama te se veselimo njihovim budućim profesionalnim koracima.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt