• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Napredni tečaj podvodne arheologije 2023.

Napredni tečaj podvodne arheologije 2023.

U razdoblju od 2. do 13. listopada 2023. godine, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru organizirao je i provodio Napredni tečaj podvodne arheologije u sklopu arheoloških istraživanja antičkog brodoloma na položaju Barbir u Sukošanu. Tečaj se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela, a njegov je cilj bio pružiti mladim znanstvenicima iz različitih dijelova svijeta duboko teoretsko i praktično znanje te vještine vezane uz tehnike i metode istraživanja podvodne kulturne baštine. Među polaznicima ovogodišnjeg tečaja bili su Ladislav Duranka iz Slovačke, Cristina San Martin iz Španjolske, Asimina Porrou iz Grčke i Pedro Albaraccin iz Kolumbije.

Tijekom dvotjednog tečaja, polaznici su svakog jutra imali priliku slušati predavanja podvodnih arheologa i konzervatora iz MCPA Zadar, kao i njihovih suradnika. Među predavačima su bili Maja Kaleb, Roko Surić, Zdenka Vrgoč, Mladen Pešić i Antonija Jozić te Roman Scholz iz RGK-DAI.

Prvi tjedan tečaja rezerviran je bio za podvodne arheološke preglede i ronjenja na većim dubinama. Ronili smo na otoku Pašmanu po dojavi ronioca Đanija Iglića, gdje smo pregledali jednu uvalu i pronašli značajan broj antičkih keramičkih artefakata. Također smo ronili na olupini broda Ledenik nedaleko Sestrunja i istraživali predivnu lokaciju poznatu kao Katedrala kraj otoka Premuda. Tijekom istraživanja u Brbinju na Dugom otoku dokumentirali smo više od 20 balasnih hrpi.

Ove godine, odlučeno je da će se polaznici aktivno uključiti u sustavna arheološka iskopavanja na nalazištu Barbir u Sukošanu. Sudjelovali su u postavljanju mrežišta, iskopavanju i dokumentiranju. Tijekom istraživanja konstrukcije broda, polaznici su imali priliku koristiti podvodne fotoaparate kako bi dokumentirali nalaze pod vodom pod nadzorom iskusnih arheologa i suradnika.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru želi čestitati svojim dragim sudionicima na uspješnom završetku tečaja. Vjerujemo da će sa stečenim znanjem i vještinama pridonijeti istraživanju podvodne kulturne baštine u svojim zemljama, te s nestrpljenjem iščekujemo njihove buduće profesionalne korake.

Tijekom tečaja, sudionicima je također predstavljen U-Mar projekt, pružajući im uvid u njegove ciljeve i značaj u podvodnoj arheologiji. Prezentacija projekta otvorila je vrata za potencijalne suradnje u području istraživanja podvodne kulturne baštine.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt