• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Međunarodna konferencija o zaštiti podvodne kulturne baštine u Brestu; sastanci u Parizu u okviru UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine

Međunarodna konferencija o zaštiti podvodne kulturne baštine u Brestu; sastanci u Parizu u okviru UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine

Međunarodna konferencija o zaštiti podvodne kulturne baštine održana je u Brestu od 17.-19.06.2019. godine u organizaciji vlade Francuske Republike i UNESCO-a. Organizirana na ministarskoj razini, konferencija je bila usredotočena na pitanja ratifikacije i provedbe 2001. Konvencije, zaštiti podvodne kulturne baštine, tehnologijama podvodne robotike, pitanjima pomorskog prava kao i izazovima vezanim uz održivi turizam te drugim temama. Svrha konferencije bila je razmotriti postojeći sustav zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine uzimajući u obzir cilj održivog razvoja br. 14. iz Programa UN-a za održivi razvoj do 2030., kojim se potiče zaštita i održivo iskorištavanje oceana, mora i morskih resursa u svrhu održivog razvoja.

 

Konferenciju je otvorila generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay zajedno s ministrom za Europu i vanjske poslove Francuske Republike Jean-Yves Le Drianom, a sudjelovali su visoki predstavnici država potpisnica 2001. Konvencije, članovi znanstvenog i tehničkog savjetodavnog tijela Konvencije (STAB-a),predstavnici diplomatskih predstavništava, predstavnici zemalja članica UNESCO-ve UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju, nevladine organizacije te međunarodni stručnjaci.
Generalna direktorica UNESCO-a pozvala je na zaštitu podvodne kulturne baštine i istaknula potrebu promicanja kolektivnih rješenja za rješavanje prijetnji poput pljačke, industrijskih aktivnosti, intenzivnog iskorištavanja ribolovnih resursa.
Istaknuta je pionirska uloga Francuske na području podvodne arheologije. Organiziranjem konferencije u Brestu završeno je francusko predsjedanje UNESCO-vom 2001. Konvencijom.  Francuska namjerava nastaviti s aktivnostima usmjerenim na podizanju svijesti šire javnosti o potrebi zaštite podvodne kulturne baštine među međunarodnim dionicima i obvezati se na promicanje širokog pristupa Konvenciji iz 2001. godine.

 

U Brestu je održan i godišnji sastanak UNESCO-ove UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju kojom predsjeda Sveučilište u Southamptonu. Naglašena je važnost 2001. Konvencije kao i uloga UNESCO-a u pitanjima koja spadaju u njezine temeljne nadležnosti. UNITWIN mreža osnovana je 2012. godine s ciljem promicanja istraživanja, obrazovanja, informiranja te unaprijeđenju zaštite i istraživanja podvodne kulturne baštine.

 

Grad Brest na obali Bretanje važna je pomorska luka i vojna baza, ali i sveučilišni grad bogate prošlosti. Organizirano je niz zanimljivih posjeta – Centru za znanstvenu i tehničku kulturu mora Océanopolis, nacionalnom Pomorskom muzeju, brodogradilištu, a sudionici su imali priliku razgledati i francuski istraživački brod André Malraux.

 

Sedmi sastanak država potpisnica UNESCO-ve 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine održan je u sjedištu UNESCO-a u Parizu od 20.-21.06.2019. godine. Između ostalog, glavne teme sastanka bile su izvješće o radu Tajništva, interna evaluacija 2001. Konvencije (u 2019. obilježava se 10. obljetnica stupanja na snagu predmetne Konvencije),nužnost novih ratifikacija, izmjene i dopune Poslovnika te Statuta STAB-a, predstavljanje najboljih primjera zaštite podvodne kulturne baštine, izvješća s misija te izbor novih članova STAB-a.
Deseti sastanak Znanstvenog i tehničkog savjetodavnog tijela – STAB održaat će se naknadno.

 

Na međunarodnoj konferenciji u Brestu i sastancima u Parizu sudjelovali su predstavnici MCPA-a iz Zadra ravnatelj Mladen Pešić i rukovoditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Doris Kurtov. Ravnatelj Centra održao je 18. lipnja 2019. predavanje na temu turizma i pristupa podvodnoj kulturnoj baštini.

 

Resized 20190617 144223
Resized 20190620 120451

 


Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt