• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 23 250 486
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Međunarodni kongres o podvodnoj arheologiji IKUWA 4

4. Međunarodni kongres o podvodnoj arheologiji

IKUWA 4 - "Upravljanje podvodnom kulturnom baštinom"
Zadar 29. 09. - 02. 10. 2011


Tijekom rujna i listopada 2011. godine (29.09. - 02.10. 2011) Zadar će biti domaćin četvrtog međunarodnog kongresa o podvodnoj arheologiji (IKUWA 4) pod nazivom "Upravljanje podvodnom kulturnom baštinom". Uz potporu UNESCO-a kongres će se održati u organizaciji Ministarstva kulture RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, Zadarske županije, Grada Zadra, Sveučilišta u Zadru, Grada Nina, Arheološkog muzeja u Zadru te Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.
IKUWA je međunarodna organizacija koja se bavi organiziranjem kongresa na temu podvodne arheologije, nastala je kao reakcija na potrebu za podizanje svijesti o važnosti podvodne kulturne baštine u povijesti cijelog čovječanstva i stvaranje međunarodnog regulatornog okvira za zaštitu podvodne kulturne baštine, što se i počelo ostvarivati nakon stvaranja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine. Nakon Sassnitza na otoku Rügen u Njemačkoj 1999., Maenndorfa kod Zurich-a u Švicarskoj 2004. i Londona, Engleska 2008., Zadar i Hrvatska su dobili izuzetnu čast da organiziraju jedan od najvećih svjetskih kongresa na temu podvodne arheologije.
Na kongresu se očekuje dolazak više od 400 ljudi iz 40-ak zemalja. Tijekom četiri kongresna dana predavači će izložiti svoja viđenja, dostignuća i planove za budućnost vezane uz upravljanje podvodnom kulturnom baštinom. Raspravljati će se o pravnim okvirima i smjernicama zaštite podvodne kulturne baštine, upravljanju i prezentaciji podvodnih arheoloških lokaliteta, razvoju edukacije kao i o aktivnom uključivanju javnosti u zaštitu baštine. Kongres će se održati u predavaonicama Sveučilišta u Zadru, a osim usmenih izlaganja biti će organizirane prezentacije stručnih panela, izložba fotografija i rezultata podvodnih arheoloških istraživanja, filmski festival s temama vezanim uz podvodnu kulturnu baštinu te izleti za sudionike kongresa, kao i tečaj podvodne arheologije u organizaciji Nautical Archaeological Society iz Engleske. Tijekom kongresa moći će se pribaviti i stručna literatura na posebno organiziranim prodajnim mjestima, kao i ronilačka oprema koja je usko vezana uz praktičnu problematiku podvodnih istraživanja.

Više informacija na: http://www.icua.hr/ikuwa4


Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt