• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Međunarodna konferencija ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas’’, MCPA Zadar, 25. - 27. listopada 2018. godine

Međunarodna konferencija ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas’’, MCPA Zadar, 25. - 27. listopada 2018. godine

Dvodnevnom međunarodnom konferencijom ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas’’ organiziranom pod visokim pokroviteljstvom glavne ravnateljice UNESCO-a gđe. Audray Azoulay, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru pridružio se brojnim hrvatskim i europskim institucijama u obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. stavljajući kulturnu baštinu u središte pozornosti. Na manifestaciji je sudjelovalo 24 stručnjaka te predstavnika europskih institucija iz 13 zemalja.

Crkva Sv. Nikole, Luka Bekić otvara kongres

Prvi dan konferencije održan je u četvrtak 25. listopada 2018. u crkvi sv. Nikole, a bila je to prigoda da međunarodni stručnjaci (Austrija, Češka, Estonija, Poljska, Njemačka, Bugarska, Velika Britanija, Francuska, Italija, Mađarska, Grčka, Slovenija) održe zanimljiva predavanja o bogatoj podvodnoj baštini, o njenom očuvanju, zaštiti, valorizaciji, prezentaciji i popularizaciji kao i o mogućnostima današnje tehnologije koja olakšava otkrivanje i pristup podvodnoj kulturnoj baštini. Kulturna je baština prepoznata kao važan faktor nacionalne identifikacije i predstavlja dugoročan resurs za održivi razvoj. Sudionicima konferencije prikazan je dokumentarni film pod nazivom ,,Očuvanje potopljene baštine'' o tradiciji proučavanja pomorskog nasljeđa u Republici Hrvatskoj, napretku koji je postignut posljednjih godina u provođenju kvalitetnog sustava rekognosciranja, istraživanja i zaštiti podvodnih arheoloških nalazišta te o radu samog Centra.

Crkva Sv. Nikole, predavanje Mladena Pešića
Sudionici kongresa razgledaju Galeriju podvodne arheologije MCPA

Drugog dana u petak 26. listopada 2018. pomoćnik ministrice kulture dr. sc. Hrvoje Manenica otvorio je međunarodni sastanak u koncertnoj dvorani Kneževe palače. Sudionicima se obratio ravnatelj MCPA Zadar dr.sc. Luka Bekić, zamjenica gradonačelnika Zadra dipl. iur. Jagoda Surać, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj dr.sc. Branko Baričević, pomoćnik ministrice za multilateralu i globalna pitanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova g. Mario Horvatić te voditelj Regionalnog ureda UNESCO-a u Sarajevu g. Siniša Šešum. Sastanak je bio posvećen pitanjima provedbe UNESCO-ve Konvencije iz 2001. godine o zaštiti podvodne kulturne baštine. Predstavnica Središnjeg ureda UNESCO-a u Parizu gđa. Ulrike Guérin održala je predavanje te pozvala zemalje članice UN-a na potpisivanje i ratificiranje predmetne Konvencije (broj država stranaka koje su pristupile Konvenciji dosegnuo je broj 60).

Predavanja u Kneževoj palači
Kneževa palača, predavanje Ulrike Guérin

U subotu 27. listopada 2018. organiziran je posjet Ninu i obilazak Muzeja ninskih starina. Uz stručno vodstvo gđe. Anite Jelić i gđe. Marine Šimičić predstavljen je projekt rekonzervacije staro hrvatskih brodova Condura Croatica.

Organiziranjem dvodnevne međunarodne konferencije ostvarena je i osnovna zadaća Centra, a to je prijenos dostupnih stručnih i znanstvenih informacija između hrvatskih arheologa i stručnjaka iz inozemstva. Jednako tako, potvrđena je želja za poticanjem različitih arheoloških istraživanja, za sveobuhvatnim valoriziranjem arheološkog spomeničkog nasljeđa kao i adekvatnom inkorporiranju arheologije u društvo u cjelini. Misija MCPA Zadar i nadalje će se biti briga o sustavnom i kvalitetnom razvoju arheološke struke kako na nacionalnoj razini tako i u kontekstu europskog okruženja.

Muzej ninskih starina
Zajednička fotografija, Trg pet bunara Zadar
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt