• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Kongres DEGUWA-e održan u Beču

Kongres DEGUWA-e održan u Beču

Od 19.veljače do 21. veljače u Beču je održan kongres iz područja podvodne arheologije na temu "Byzanz zur See. Innovation und Tradition". Službeno ime kongresa bilo je "In Poseidons Reich XV" a organizirala ga je ugledna organizacija DEGUWA (Deutsche Gesellschaft zur Förderung der Unterwasserarchäologie) u suradnji s brojnim drugim domaćim i stranim ustanovama (Griechisches Ephorat für Byzantinische Altertümer der Kykladen, Naturhistorisches Museum Wien, Österreichische Gesellschaft für Ur-undFrühgeschichte, Institut für Byzantinistik und Neogräzistik und Institut für Ur-und Frühgeschichte der Universität Wien).

Održano je tridesetak predavanja i predstavljeno desetak postera na temu ranog srednjeg vijeka i Bizanta u okviru pomorstva. Pažnju su privukla predavanja na temu konstrukcije plovila ali i ona posvećena istraživanju luka i povijesti pomorstva tog razdoblja. Predavači i izlagači su pridošli iz petnaestak zemalja, redom iz najpoznatijih instituta, muzeja, fakulteta i drugih srodnih ustanova. Iz Hrvatske su na kongresu sudjelovali podvodni arheolozi Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog restauratorskog zavoda te Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Organizator je ovom prilikom pozvao sve prisutne da službeno, u ime konferencije "In Poseidons Reich XV" podrže "Zajedničku izjavu" (Joint Statement) koja je donešena na "Prvom sastanku stručnjaka za zaštitu podvodne kulturne baštine u jugoistočnoj Europi i Mediteranu" u Zadru 1-4.10.2009. u organizaciji Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, UNESCO-a i Ministarstva kulture RH što je od prisutnih stručnjaka i prihvaćeno.

 

2010_wien_konferenz_deguwa_1
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt