• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Konferencija ICOM-CC WOAM

Konferencija ICOM-CC WOAM

Petnaesta konferencija Radne skupine za podvodne organske arheološke materijale Međunarodnog vijeća za muzeje (ICOM-CC WOAM) održana je u gradu Mainzu u Njemačkoj od 30. siječnja do 3. veljače 2023. godine.

U okviru sesije I.: Konzervatorski tretmani i studije slučaja, na konferenciji je sudjelovala djelatnica MCPA Zadar, viša konzervatorica-restauratorica Anita Jelić s predavanjem o rekonzervaciji i novim otkrićima brodova iz 11. stoljeća Condura Croatica.

Konferencija je održana u arheološkom istraživačkom institutu Leibniz-Zentrum für Archäologie (LEIZA). U 2023. godini LEIZA institut obilježava 170 godina uspješnog rada, kojom prigodom su otvoreni i novi konzervatorski laboratoriji. Program ovogodišnje konferencije WOAM-a, uz širok raspon prezentacija radova i postera, imao je za cilj prikazati trenutnu znanstvenu praksu u tretiranju podvodnih organskih arheoloških materijala po najvišim standardima.

Kako bi se otvorio dijalog o aktualnim pitanjima očuvanja, paneli su pružili sadržaj od preventivnog očuvanja, studija slučaja ,,najboljih praksi", evaluacije i procjene do održivosti materijala za očuvanje. U sklopu konferencije održan je i sastanak Radne skupine na kojem su predstavljene prednosti članstva u ICOM-CC te dodijeljene nagrade za životno djelo na području konzervacije podvodnih organskih arheoloških materijala.

Dva drvena broda Condura Croatica pronađena su davne 1966. godine na samom ulazu u ninsku luku, a naknadno provedena analiza pokazala je da potječu iz sredine 11. i početkom 12. stoljeća, odnosno u starohrvatsko razdoblje. Godine 1974. brodovi su izvađeni s morskog dna, a potom je uslijedio proces desalinizacije, konzerviranja i restauracije te rekonstrukcije jednog od brodova nakon čega su oba broda izložena u Muzeju ninskih starina, Odjelu Arheološkog muzeja Zadar. S obzirom na osjetljivost drvenog materijala na nepovoljne mikroklimatske uvjete u kojima su brodovi izloženi vrlo brzo nakon provedenog konzervatorskog postupka zamijećene su degradacijske promjene na drvenoj građi. Godine 2016. pokrenut je sveobuhvatan konzervatorsko-restauratorski postupak koji se provodi u restauratorskoj radionici MCPA Zadra uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija.

Više na poveznici:

https://conference-service.com/ICOM-CC-WOAM2022/access.html

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt