• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 23 250 486
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Istraživanje brodoloma iz 17. st., potonulog kod rta Franina kraj Pule

Istraživanje brodoloma iz 17. st., potonulog kod rta Franina kraj Pule

 Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru je krajem lipnja i kroz prvi tjedan mjeseca srpnja izvršio sustavno podvodno istraživanje na brodolomu iz 17. st., potonulog kod rta Franina na poluotoku Kamenjak u Istri. 2020. godine je proveden prvi stručni uviđaj na lokalitetu te je ove godine provedeno prvo sustavno podvodno arheološko iskopavanje. Tijekom 10-dnevnog istraživanja, iskopana je jedna sonda gdje su uočeni i dokumentirani ostaci brodske konstrukcije te su izvađeni i dokumentirani razni metalni, stakleni i keramički nalazi.


Usto, na jednom od tri željezna topa po kojima je ovaj lokalitet poznat je provedena in-situ zaštita i konzervacija: top je temeljito očišćen od sloja korozije te je postavljena jedna žrtvena anoda od cinka kako bi zaštitila top od korozije. Ovaj pionirski pothvat je prvi put da je ovakva metoda in-situ zaštite nekog podvodnog kulturnog dobra provedena u Hrvatskoj. Osim istraživanja brodoloma na Franini, ekipa je napravila i nekoliko završnih pregleda detektorom metal na istraživanom lokalitetu brodoloma na Verudi te su izvršili rekognosciranje u uvali Paltana u Banjolama.


Ekipu ovogodišnjeg istraživanja činio je tim stručnjaka iz Centra: voditelj projekta Luka Bekić, zamjenica voditelja Maja Kaleb, Roko Surić, Ivan Vidulić i Zdenka Vrgoč; kolege iz Römisch-Germanische Kommission Roman Scholz i Andreas Grundmann, Igor Mihajlović iz Hrvatskog restauratorskog zavoda – Odjel za podvodnu arheologiju i vanjski suradnici: Sandra Kamerla Buljić, Željko Kamerla, Borna Krstulović, Andrea Battistin i Robert Lehotkai iz ronilačkog centra „Indie“ te Marko Lete iz UPA Rostrum.

Ovim putem izražavamo zadovoljstvo rezultatima ovogodišnjeg istraživanja te se zahvaljujemo svim vanjskim suradnicima na njihovom trudu i srdačnosti.
Željno iščekujemo koje će rezultate iznjedriti obrada ovogodišnjih rezultata te što li će nam skrivene dubine brodoloma na Franini pokazati u idućim istraživačkim kampanjama.  

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt