• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Međunarodna konferencija "Underwater Cultural Heritage in the Age of New Technologies: Solutions and Challenges" - Rabat, Maroko

Međunarodna konferencija "Underwater Cultural Heritage in the Age of New Technologies: Solutions and Challenges" - Rabat, Maroko

Naša viša konzervatorica Zdenka Vrgoč sudjelovala je 22. i 23. svibnja na međunarodnoj konferenciji "Underwater Cultural Heritage in the Age of New Technologies: Solutions and Challenges" u Rabatu, Maroko. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom kralja Mohammeda VI. i marokanskog Ministarstva mladih, kulture i komunikacija kao dio programa "Rabat African Capital of Culture".

Na konferenciji su stručnjaci iz 17 svjetskih zemalja predstavili svoja nova postignuća na području podvodne arheologije i konzervacije. Razvile su se zanimljive rasprave i razmjena iskustava među stručnjacima pod ravnanjem glavnog organizatora konferencije, dr.sc. Azzeddine Karra. Zdenka je sudjelovala s predavanjem: "Cathodic Protection as a Solution for In situ Protection of Underwater Metal Objects: Croatian Examples" i predstavila dva važna projekta podvodne zaštite koja u zadnje tri godine provodi MCPA. Katodna zaštita željeznih topova na rtu Franina u Istri je pilot-projekt u kojem je željezni top uspješno očišćen, dokumentiran, konzerviran i prezentiran pod morem. Ovim projektom ICUA realizira jedan od glavnih ciljeva UNESCO-ve Konvencije iz 2001. godine koja In situ zaštitu stavlja kao prvu opciju u očuvanju podvodne kulturne baštine.

Drugi projekt je monitoring, mjerenja i izrada projekta zaštite olupine iz I. svj. rata Baron Gautscha, "Titanika Jadranskog mora". Naša konzervatorica se u Rabatu susrela i sa zamjenikom hrvatskog veleposlanika, gosp. Krešom Glavačem s kojim je raspravljala o hrvatskoj podvodnoj arheologiji i konzervaciji i upoznala ga s aktivnostima koje MCPA provodi na području promicanja i zaštite hrvatske podvodne baštine. U raspravi su se također dotaknuli zajedničkih dodirnih točaka Hrvatske i Maroka u izazovima na području podvodne arheologije i zaštite bogatog kulturnog nasljeđa ove dvije maritimne zemlje.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt