• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Drugi sastanak država potpisnica konvencije UNESCO

Održan drugi sastanak država potpisnica konvencije o zaštiti podvodne baštine u Parizu

U sjedištu UNESCO-a u Parizu 1. prosinca 2009. otvoren je  drugi sastanak država potpisnica Konvencije o zaštiti povodne kulturne baštine (Convention on the protection of the underwter cultural heritage). Sastanak je otvorila pomoćnica glavne direktorice UNESCO-a Francoise Rivera, nakon čega se putem video poruke sastanku obratila glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

Do danas je Konvenciju usvojilo 26 zemalja. Kao državu potpisnicu Konvencije, Hrvatsku su na ovom sastanku predstavljali ravnatelj Uprave za arhivsku djelatnost i arheološku baštinu mr. Jasen Mesić, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu gđa. Jasna Mileta i arheolog Hrvatskog restauratorskog zavoda Mladen Pešić.

Na prijedlog predstavnika Slovenije za predsjednika drugog sastanka država potpisnica Konvencije je odabrana Hrvatska, te će tu ulogu obavljati mr. Jasen Mesić.

Tijekom ovog sastanka je izabrano i 11 kandidata u Znanstveno i tehničko savjetodavno tijelo (Scientific and Technical Advisory Body),među njima i mr. Jasen Mesić kao predstavnik Hrvatske. Zadatak ovog tijela je da svojim stručnim mišljenjima pomaže i savjetuje sastanke država potpisnica Konvencije po pitanjima koja se odnose na aktivnosti usmjerene na podvodnu kulturnu baštinu, promovira najbolje primjere zaštite podvodne kulturne baštine te da surađuju s nevladinim organizacijama koje se bave aktivnostima vezanim uz smjernice Konvencije.

Drugi sastanak država potpisnica Konvencije o zaštiti povodne kulturne baštine zaključen je 2. prosinca 2009, te je odlučeno da će se sljedeći, treći sastanak održati u sjedištu UNESCO-a u prvoj četvrtini 2011. godine.

 

Više informacija na:

http://www.unesco.org/en/underwater-cultural-heritage/the-2001-convention/meeting-of-states-parties/second-session-of-the-meeting-of-states-parties/

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt