• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 23 250 486
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Deveti sastanak UNESCO-ve UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju, 16.09.2020. godine


 Deveti sastanak UNESCO-ove UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju održan je online 16. rujna 2020. godine u organizaciji Sveučilišta u Southamptonu (UNITWIN Network Chair) te Tajništva 2001. Konvencije.


Sastankom je predsjedala prof. Helen Farr, a sudjelovali su članovi UNITWIN mreže (obrazovne institucija u podvodnoj arheologiji) te predstavnici Tajništva.


Podneseno je izvješće s 11. sastanka Znanstvenog i tehničkog savjetodavnog tijela 2001. Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine – STAB (Emad Khalil, Sveučilište u Aleksandriji). Sudionicima sastanka predstavljene su aktivnosti Akdeniz Sveučilišta iz Turske (Hakan Oniz): osnovan je novi istraživački centar u okviru Sveučilišta, u 2020. godini arheolozi su pronašli ukupno 57 olupina brodova na mediteranskoj obali Turske, Sveučilište Akdeniz organizirat će u svibnju 2021. godine međunarodnu konferenciju u okviru obilježavanja UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030.).


Predstavljena je UNITWIN Network google platforma koja će dodatno olakšati suradnju i distribuciju podataka, pozvani su članovi mreže da se uključe i podijele datoteke (Fraser Sturt, Sveučilište u Southamptonu).

 

Također se izvijestilo o priprema za obilježavanje UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (Athena Trakadas, Ocean Decade Heritage Network, National Museum of Denmark). Mreža Ocean Decade Heritage Network osnovana je 2019. godine u cilju koordiniranja i širenja svijesti javnosti o važnosti obilježavanja UN-ovog Desetljeća (pripremna faza: 2018.-2020., faza provedbe: 2021.-2030.; https://www.oceandecadeheritage.org/ ).

 

Zaklada Honor Frost donirala je arhivu i biblioteku Honor Frost Sveučilištu u Southamptonu čime je započelo i osnivanje Pomorskog arheološkog arhiva na Sveučilištu (Lucy Blue, Sveučilište u Southamptonu).

 

MCPA Zadar preveo je na hrvatski jezik Model Code of Practice for Safe Diving Operations (,,Model kodeksa praksi za sigurne ronilačke aktivnosti’’) kojeg je izradila UNESCO UNITWIN mreža za podvodnu arheologiju.

 

 

unitwin

 

 

 

 

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt