• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

25. simpozij o mediteranskoj arheologiji (SOMA 2024), Zadar, 25. do 27. travnja 2024. godine

25. simpozij o mediteranskoj arheologiji  (SOMA 2024), Zadar, 25. do 27. travnja 2024. godine

U Edukacijsko-prezentacijskom centru sv. Nikole, u sklopu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, danas je svečano otvoren 25. međunarodni godišnji simpozij o mediteranskoj arheologiji – SOMA 2024.

U pozdavnim govorima prisutnima su se obratili ravnatelj Centra Mladen Pešić, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, predstavnik UNESCO-a Edouard Planche, potpredsjednik Mreže GAMA i profesor Akdeniz Sveučilišta Hakan Oniz, pročelnica Odjela za kulturu i sport grada Zadra Dina Bušić te izaslanica Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Anuške Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje.

Pod naslovom,,Mediteran – povijest kakva je nekad bila’’ u sljedeća tri dana, stručnjaci za arheologiju, znanstvenici i studenti u svojim će izlaganjima te poster prezentacijama izložiti nova dostignuća u arheološkim istraživanjima, zaštiti i očuvanju kulturne baštine na području Mediterana.

Međunarodna znanstvena konferencija okupila je stručnjake iz više zemalja, a sudjeluju predstavnici iz Italije, Slovenije, Turske, Velike Britanije, Španjolske, Portugala, Crne Gore, Malte, Egipta, Poljske, Mađarske i Hrvatske.

Razmjena znanja i postignuća, profesionalno umrežavanje, a posebno kontinuirano obrazovanje stručnjaka, nužni su u borbi protiv stalnih prijetnji podvodnoj arheološkoj baštini. Naš opseg se širi, vođen sve većim značajem i razumijevanjem interdisciplinarnih nastojanja u današnjem znanstvenom krajoliku.

MCPA Zadar, u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Arheološkim muzejom u Zadru i Muzejom antičkog stakla u Zadru te Mrežom GAMA (Network of GAMA - General Association for Mediterranean Archaeology), organizira predmetni skup uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt