• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

2. obavijest Međunarodna konferencija Podvodna kulturna baština u Europi danas

2. obavijest Međunarodna konferencija Podvodna kulturna baština u Europi danas

2. obavijest
Međunarodna konferencija
Podvodna kulturna baština u Europi danas
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru,
Zadar, Hrvatska,

25. - 27. listopada 2018. godine

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas’’. Manifestacija će se održati od 25. do 27. listopada 2018. godine u prostoru crkve Sv. Nikole u sklopu MCPA u Zadru.
Konferencija je prilika da se povodom Europske godine kulturne baštine pronađu odgovori na današnja pitanja i izazove te razmotre načini kako se oni mogu rješavati, a ujedno i potaknuti na istraživanje bogate i raznolike europske kulturne baštine. Jednako tako, bit će to prilika povezivanja i uspostavljanja formalne suradnje s nadležnim institucijama u Europi i specijaliziranim ustanovama koje se bave očuvanjem podvodnog kulturnog nasljeđa te promicanju UNESCO-ovih aktivnosti usmjerenih očuvanju podvodne kulturne baštine. Konferencija je dio službenog programa predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe.

TEME ZA RASPRAVU NA STRUČNOJ KONFERENCIJI
Sudionici će imati do 15 minuta za prezentaciju
Radni jezik: engleski
Na stručnoj konferenciji koja će se održati dana 25. listopada razmijeniti će se iskustva te predstaviti dostignuća u zaštiti i očuvanju kulturne baštine, mogućnosti današnje tehnologije koja olakšava otkrivanje i pristup podvodnoj kulturnoj baštini u cilju povezivanja i ostvarivanja kontakata između međunarodnih organizacija, znanstvenih institucija, stručnih udruga, arheologa, ronioca i drugih zainteresiranih strana te široj javnosti nužnoj za zaštitu podvodne kulturne baštine.

TEME ZA RASPRAVU NA MEĐUNARODNOM SASTANKU
Sudionici će imati do 5 minuta za službenu izjavu
Radni jezik: engleski
Međunarodni sastanak koji će se održati dana 26. listopada bit će posvećen pitanjima provedbe UNESCO-ve Konvencije iz 2001. godine o zaštiti podvodne kulturne baštine u zemljama EU-a, iskustvima zemalja potpisnica Konvencije te onih koje to još nisu učinile, kao i poboljšanju učinkovitosti mjera na međunarodnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini za zaštitu podvodne kulturne baštine.
Predstavnici ministarstava kulture raspravljat će o važnosti podvodne kulturne baštine kao sastavnog dijela kulturne baštine čovječanstva i osobito značajnog faktora u povijesti ljudi, naroda i njihovih međusobnih odnosa.

DATUM I MJESTO ODRŽAVANJA
Datum: 25. – 27. listopada 2018.
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, crkva sv. Nikole, Božidara Petranovića 1

REGISTRACIJA I AKREDITACIJSKE OZNAKE
Registracija sudionika počet će u 09:00 sati u četvrtak 25. listopada 2018.
Ispred crkve sv. Nikole podijelit će se akreditacijske oznake. Sudionicima konferencije neće se naplaćivati kotizacija.

PRIJEVOZ
Svim sudionicima pri dolasku osigurat će se prijevoz iz Zračne luke Zadar do hotela Kolovare.

SMJEŠTAJ
Ako će biti potreban smještaj u Zadru, mole se sudionici da obavijeste MCPA-a. Za sva pitanja vezano uz smještaj molimo obratite se gđi. Doris Kurtov ( dkurtov@icua.hr).

DODATNI SADRŽAJI
Organizirat će se posjet Galeriji podvodne arheologije i radionicama MCPA u Zadru uz stručno vodstvo kao i razgled Grada Zadra.
Organizirat će se obilazak Muzeja ninskih starina i poznatog projekta rekonzervacije staro hrvatskih brodova Condura Croatica uz stručno vodstvo gđe. Anita Jelić i gđe. Marine Šimičić.
Obilazak je planiran od 09:30 do 12:00 sati. Prijevoz do Nina organizirat će se u 09:00 sati ispred hotela Kolovare.
Informacije o obilasku: Muzej Ninskih starina
Povijesna priča o gradu Ninu je priča o blagostanju koja se temelji na soli kao i na dugoj pomorskoj tradiciji, zajedno s prepoznatljivim brodovima pod nazivom Condura Croatica.
Ovi su brodovi pronađeni na ulazu u ninsku luku 1966. godine, a 1974. godine izvađeni su iz mora kada je i započet proces desalinizacije, konzervacije i restauracije u Zadru.
Brodovi su plovili krajem 11. i početkom 12. stoljeća.

https://www.nin.hr/hr/kulturna-bastina/muzej-ninskih-starina

KONTAKT INFORMACIJE
Za dodatne informacije, ukoliko je potrebno, molimo obratite se:
Doris Kurtov, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i fondove, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, Božidara Petranovića 1, tel.: + 385 023 250 486; mobitel: +385 99 210 65 83, email: dkurtov@icua.hr

Registracijski obrazac

Program

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt