Naslovnica Restauratorski projekti

Konzerviranje i restauriranje željeznih sidara s brodoloma kod otočića Gnalić

Tokom 1960.-ih godina u blizini otočića Gnalić nedaleko Biograda na Moru otkriven je jedan od najznačajnijih novovjekovnih brodoloma na Mediteranu. Potonuli brod prevozio je raznovrstan teret umjetničkih i obrtničkih proizvoda izrađenih krajem 16. st. u radionicama od Sredozemlja do sjevera Europe. Među mnogobrojnim nalazima pronađena su i dva velika željezna sidra koja su izvađena iz mora i nekonzervirana izložena na otvorenom prostoru. Jedno od njih (sidro br.1) izloženo je na pročelju zgrade Zavičajnog muzeja Biograd na Moru, a drugo (sidro br.2) na platou ispred zgrade Narodnog muzeja u Zadru.

Više...
 

Rekonzervatorski radovi na starohrvatskim brodovima iz Nina - 1. dio

Zahvaljujući financijskim sredstvima Ministarstva kulture, Odjel konzerviranja i restauriranja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju već treću godinu zaredom provodi proces rekonzerviranja dva starohrvatska drvena broda iz Nina, poznatih pod nazivom Condura Croatica (kondura) i datiranim u kraj 11. st. Kondure su 1960.-ih godina otkrivene u podmorju Ninskog zaljeva, na njima su provedena arheološka istraživanja te su izvađene iz mora pod vodstvom pok. prof. dr. sc. Zdenka Brusića. U narednim godinama uslijedio je postupak konzerviranja i restauriranja brodova PEG metodom u Arheološkom muzeju u Zadru koji je vodio Božidar Vilhar, a od kraja 1980.-ih godina kondure su izložene u dvorani Muzeja ninskih starina.

Više...
 

Konzerviranje i restauriranje keramičkih amfora s podvodnog nalazišta kod rta Glavina na otoku Rabu

U travnju 2015. g. stručni tim konzervatora - restauratora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru preuzeo je keramičke amfore iz depoa Pučkog učilišta na Rabu. Projekt konzerviranja i restauriranja amfore s Raba financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Raba. Riječ je o 52 keramička nalaza, odnosno o keramičkim ulomcima i cjelovitim amforama tipa Lamboglia 2 koje se datiraju u razdoblje između 2. i 1. st. pr. Kr., a najčešće su služile za prijevoz vina. Amfore su pronađene i izvađene iz mora 1970. godine, a od tada stoje pohranjene u depou Pučkog učilišta u Rabu bez prethodno provedenog postupka desalinizacije. Gotovo pola stoljeća kasnije, nedesalinizirane i pohranjene u vlažnom prostoru,  amfore nalazimo  u vrlo lošem stanju. Preliminarnim istraživanjima utvrdilo se stanje zaprimljenih predmeta i određen je tijek konzervatorsko-restauratorskog postupka.

Više...
 

Konzerviranje i restauriranje sitnih predmeta od kože drva i užadi s arheološkog lokaliteta Flaciusova ulica u Puli

Od srpnja do prosinca 2014. godine u restauratorskoj radionici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru provedeni su konzervatorsko restauratorski radovi na predmetima od kože, dijelovima užadi te sitnim drvenim predmetima pronađenim uz ostatke brodske konstrukcije dvaju rimskih drvenih brodova prilikom arheoloških istraživanja Flaciusove ulice u Puli. Arheološla istraživanja provedena su 2013. godine pod vodstvom Arheološkog muzeja u Puli.

Više...
 

Konzerviranje i restauriranje drvenog monoksila iz depoa Gradskog muzeja u Karlovcu

Od srpnju 2013. do srpnja 2015. godine na Odjelu konzerviranja i restauriranja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru provedeni su konzervatorsko - restauratorski radovi na drvenom monoksilu iz depoa Gradskog muzeja u Karlovcu. Monoksil je od 1966. godine ležao u depou muzeja. Nakon nekontroliranog isušivanja oslabljena je osjetljiva drvena struktura drvenog čamca te su se na njemu pojavile brojne pukotine i započelo mrvljenje stijenki.

Više...
 
Ispis E-mail

Konzervatorsko-restauratorski radovi na pokretnim arheološkim nalazima s lokaliteta Premuda- novovjekovni brodolom Szent Istvan

Na podvodnom lokalitetu Premuda nalaze se ostaci potopljenog austrougarskog broda Szent Istvan. Prilikom rekognosciranja navedenog lokaliteta dio brodske opreme izvađen je iz mora i dopremljen u restauratorsku radionicu na konzervatorsko-restauratorsku obradu.

Više...
 
Ispis E-mail

Konzervatorsko-restauratorski radovi na željeznom rimskom legionarskom koplju

Tijekom 2013. godine provedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na željeznom koplju s tuljcem za nasad koje je pronađeno prilikom podvodnog rekognosciranja područja Lenovac. Riječ je o rimskom legionarskom koplju koje se ispod obale nalazilo čvrsto inkrustrirano za stijene nasipa.

Više...
 
Ispis E-mail

Konzervatorsko – restauratorski radovi na pokretnim arheološkim nalazima s lokaliteta Murter, Bisage – Kornati

Istraživanje lokaliteta u podmorju otoka Bisage kod Kornata dalo je obilje arheološkog materijala, keramičkih tanjura, vrčeva, porculanskih šalica, ulomaka staklenih boca i metalnog posuđa. Nađeno je i preko četrdeset različitih tipova lula i izrezbareni kamiši od drveta. Pronađeni arheološki materijal je nakon vađenja iz mora donesen na konzervatorsko restauratorsku obradu. U prvoj fazi konzervatorsko-restauratorskog postupka bilo je potrebno procesom desalinizacije iz predmeta izlučiti štetne soli posebno kloride.

Više...
 
Ispis E-mail

Restauratorski radovi na brončanim topovima iz šesnaestog stoljeća s nalazišta "Pličina sv. Pavao"

Istraživanjem podmorja oko otoka Mljeta podvodni arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda su 2006. godine kod pličine sv. Pavao pronašli ostatke novovjekovnog brodoloma. Riječ je o brodolomu iz šesnaestog stoljeća na kojem je među raznovrsnim arheološkim materijalom pronađeno i sedam brončanih topova. Nastavkom istraživanja ovog nalazišta krajem 2007. godine brončani topovi izvađeni su iz mora i zatim dopremljeni u restauratorsku radionicu Odjela za restauriranje podvodnih arheoloških nalaza HRZ-a u Zadru gdje na njima započinje restauratorska obrada.

Više...
 
Ispis E-mail

Konzerviranje i restauriranje podmorskih arheoloških nalaza s lokaliteta Murter - Mijoka

Rezultat triju podmorskih arheoloških kampanja vođenih na lokalitetu Murter-Mijoka od strane djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda, Odjela za podvodnu arheologiju, pronalazak je više od 700 nalaza. Među nalazima prevladavaju sitni arheološki predmeti izrađeni od mjedi, bronce, olova, stakla, staklene paste, drva i kosti. Materijal je donesen na obradu u Odjel za restauriranje podvodnih arheoloških nalaza u Zadru, Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Više...
 
Ispis E-mail

Konzervatorsko-restauratorski zahvati na prečki antičkog sidra

Kao neizostavan dio osnovne brodske opreme, sidra predstavljaju vrlo čest nalaz na podvodnim arheološkim lokalitetima. Osim na potopljenim brodovima, pronalazi ih se i na mjestima gdje nema tragova brodoloma, kao slučajni nalazi koji su u podmorje dospjeli na različite načine. U osnovi sidra su se sastojala od olovne prečke, drvene grede i krakova s metalnim okovima te olovne spojnice sidra. Budući da su drveni dijelovi sidra po svojoj prirodi podložniji raspadanju i rijetko ostanu sačuvani do naših dana, najčešći dokaz o postojanju sidra predstavljaju njegovi olovni dijelovi.

Više...
 
Ispis E-mail

Konzerviranje i restauriranje ingobiranog graviranog vrča sa lokaliteta Lastovo - rt Cuf

Tijekom podvodnih arheoloških istraživanja 2007. g. na lokalitetu Lastovo, Rt Cuf među ostalim nalazima pronađena je velika brončana posuda koja je sadržavala gravirani keramički vrč s reljefnim prikazom anđela. Takav tip vrčeva s reljefnim prikazima dječaka ili anđela proizvodio se u Veneciji od kraja 15. do kraja 16. st.

Više...