• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Projekti Projekt

Konzerviranje i restauriranje podmorskih arheoloških nalaza s lokaliteta Murter - Mijoka

Konzerviranje i restauriranje podmorskih arheoloških nalaza s lokaliteta Murter - Mijoka

Rezultat triju podmorskih arheoloških kampanja vođenih na lokalitetu Murter-Mijoka od strane djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda, Odjela za podvodnu arheologiju, pronalazak je više od 700 nalaza. Među nalazima prevladavaju sitni arheološki predmeti izrađeni od mjedi, bronce, olova, stakla, staklene paste, drva i kosti. Materijal je donesen na obradu u Odjel za restauriranje podvodnih arheoloških nalaza u Zadru, Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Nakon zaprimanja predmeti su pohranjeni u bazene s vodovodnom vodom. Time je započet neophodan proces odsoljavanja koji je trajao nekoliko mjeseci uz redovito mijenjanje vode i instrumentalno praćenje količine izlučenih soli iz predmeta, na temelju čega je i određeno vrijeme kada su predmeti spremni za daljnji postupak konzervatorske obrade. U završnim kupkama za odsoljavanje koristila se deionizirana voda, čime se pospješio učinak čišćenja predmeta od soli. Po završetku odsoljavanja napravljena je foto-dokumentacija stanja svih predmeta prije obrade, te izbor predmeta na kojima će se obaviti konzervatorsko-restauratorski radovi.

Lokot prije obrade
Srce prije obrade
Kutijica prije obrade
Utezi prije obrade

U radionici za obradu metala obrađeno je preko 200 metalnih predmeta razne namjene od kojih možemo istaknuti: mjedene lokote sa šiframa, satove sa pozlaćenim mjedenim kutijicama, utege različitih veličina i ukrasa, plitice zlatarskih vaga, brončani svijećnjak, britve i prstenje. Za uklanjanje korozijskih naslaga sa predmeta od mjedi i bronce koristila se isključivo mehanička metoda dok se za predmete od olova, radi svojstva metala, koristila kemijska metoda. Mehanički čišćeni predmeti su pod mikroskopom uz pomoć skalpela raznih dimenzija i zubarskog mikromotora očišćeni do izvorne površine. Kemijski čišćeni predmeti su očišćeni pomoću otopine Kompleksala III, nakon čega su neutralizirani višekratnim prokuhavanjem u vodovodnoj vodi. Nakon čišćenja svi predmeti su aktivno stabilizirani uranjanjem u 3%-tnu alkoholnu otopinu benzotriazola, a potom, kao završni postupak, površinski zaštićeni premazivanjem 2%-tnom otopinom Paraloida B72 u etilacetatu. Stakleni predmeti čišćeni su mehaničkim putem, četkanjem pomoću blagih četkica u alkoholu. Potom su ispirani u deioniziranoj vodi, te po završetku postupka čišćenja zaštićeni lakiranjem 2%-tnom otopinom Paraloida B72 u etilacetatu. Na ovaj način obrađeno je više od 50 komada staklenih predmeta raznih dimenzija i oblika, te preko tisuću komada perlica od staklene paste različitih boja, oblika i veličina.

Perlice prije obrade
Staklo prije obrade
Sat prije obrade
Drvo prije obrade

U radionici za obradu organskog materijala konzervirani su predmeti od kosti: češljevi, sunčani satovi, drške noževa, te predmeti od drva: drške britvi i noževa.

Koštani predmeti očišćeni su mehaničkim putem pomoću skalpela raznih dimenzija, te uz pomoć blagih četkica i alkohola. Isti su potom zaštićeni premazivanjem lakom (2%-tnom otopinom Paraloida B72 u etilacetatu). Drvene drške britvi i noževa mehaničkim putem najprije su očišćene od vapnenačkih naslaga, a zatim su pripremljene za impregnaciju PEG metodom. Tom metodom zamjenjuje se voda u strukturi drva s polietilenskom smolom. Drveni predmeti stavljeni su u vodenu kupelj u koju je dodan dezinficijens protiv truljenja, odnosno 2%-tna otopina boraksa i borne kiseline. Unaprijed izračunata količina polietilenglikola dnevno je dodavana do postizanja koncentracije u otopini od oko 95%, uz postupno povećanje temperature otopine do krajnje vrijednosti od 60ºC. Po završetku procesa impregnacije koji je trajao mjesec dana, predmeti su izvađeni iz kupelji i postupno su sušeni uz uklanjanje viška polietilenglikola, nakon čega su zaštićeni lakiranjem 2%-tnom otopinom Paraloida B72 u etilacetatu.

Zbog velikog broja nalaza s ovog lokaliteta, određeni broj predmeta dosada nije stigao biti obrađen te se konzervatorsko-restauratorski radovi na njima i dalje nastavljaju.

Lokot poslije obrade
Srce poslije obrade
Kutijica poslije obrade
Utezi poslije obrade
Perlice poslije obrade
Staklo poslije obrade
Sat poslije obrade
Drvo poslije obrade

Anita Jelić

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt