Naslovnica Događanja Međunarodna konferencija ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas’’, MCPA Zadar, 25. - 27. listopada 2018. godine
Ispis E-mail

Međunarodna konferencija  ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas’’, MCPA Zadar, 25. - 27. listopada 2018. godine

 

Dvodnevnom međunarodnom konferencijom ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas’’ organiziranom pod visokim pokroviteljstvom glavne ravnateljice UNESCO-a gđe. Audray Azoulay, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru pridružio se brojnim hrvatskim i europskim institucijama u obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. stavljajući kulturnu baštinu u središte pozornosti. Na manifestaciji je sudjelovalo 24 stručnjaka te predstavnika europskih institucija iz 13 zemalja.

 

crkva sv. nikole luka beki otvara kongres
Crkva Sv. Nikole, Luka Bekić otvara kongres

 


Prvi dan konferencije održan je u četvrtak 25. listopada 2018. u crkvi sv. Nikole, a bila je to prigoda da međunarodni stručnjaci (Austrija, Češka, Estonija, Poljska, Njemačka, Bugarska, Velika Britanija, Francuska, Italija, Mađarska, Grčka, Slovenija) održe zanimljiva predavanja o bogatoj podvodnoj baštini, o njenom očuvanju, zaštiti, valorizaciji, prezentaciji i popularizaciji kao i o mogućnostima današnje tehnologije koja olakšava otkrivanje i pristup podvodnoj kulturnoj baštini. Kulturna je baština prepoznata kao važan faktor nacionalne identifikacije i predstavlja dugoročan resurs za održivi razvoj. Sudionicima konferencije prikazan je dokumentarni film pod nazivom ,,Očuvanje potopljene baštine'' o tradiciji proučavanja pomorskog nasljeđa u Republici Hrvatskoj, napretku koji je postignut posljednjih godina u provođenju kvalitetnog sustava rekognosciranja, istraživanja i zaštiti podvodnih arheoloških nalazišta te o radu samog Centra.

 

crkva sv. nikole predavanje mladena peia sudionici kongresa razgledaju galeriju podvodne arheologije mcpa
Crkva Sv. Nikole, predavanje  Mladena Pešića Sudionici kongresa razgledaju Galeriju podvodne arheologije MCPA

 

Drugog dana u petak 26. listopada 2018. pomoćnik ministrice kulture dr. sc. Hrvoje Manenica otvorio je međunarodni sastanak u koncertnoj dvorani Kneževe palače. Sudionicima se obratio ravnatelj MCPA Zadar dr.sc. Luka Bekić, zamjenica gradonačelnika Zadra dipl. iur. Jagoda Surać, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj dr.sc. Branko Baričević, pomoćnik ministrice za multilateralu i globalna pitanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova g. Mario Horvatić te voditelj Regionalnog ureda UNESCO-a u Sarajevu g. Siniša Šešum.  Sastanak je bio posvećen pitanjima provedbe UNESCO-ve Konvencije iz 2001. godine o zaštiti podvodne kulturne baštine. Predstavnica Središnjeg ureda UNESCO-a u Parizu gđa. Ulrike Guérin održala je predavanje te pozvala zemalje članice UN-a na potpisivanje i ratificiranje predmetne Konvencije (broj država stranaka koje su pristupile Konvenciji dosegnuo je broj 60).

predavanja u kneevoj palai kneeva palaa predavanje ulrike guerin
Predavanja u Kneževoj palači Kneževa palača, predavanje Ulrike Guérin


U subotu 27. listopada 2018. organiziran je posjet Ninu i obilazak Muzeja ninskih starina. Uz stručno vodstvo gđe. Anite Jelić i gđe. Marine Šimičić predstavljen je projekt rekonzervacije staro hrvatskih brodova Condura Croatica.

Organiziranjem dvodnevne međunarodne konferencije ostvarena je i osnovna zadaća Centra, a to je prijenos dostupnih stručnih i znanstvenih informacija između hrvatskih arheologa i stručnjaka iz inozemstva. Jednako tako, potvrđena je želja za poticanjem različitih arheoloških istraživanja, za sveobuhvatnim valoriziranjem arheološkog spomeničkog nasljeđa kao i adekvatnom inkorporiranju arheologije u društvo u cjelini. Misija MCPA Zadar i nadalje će se biti briga o sustavnom i kvalitetnom razvoju arheološke struke kako na nacionalnoj razini tako i u kontekstu europskog okruženja.

muzej ninskih starina zajednika fotografija trg pet bunara zadar
Muzej ninskih starina Zajednička fotografija, Trg pet bunara Zadar