• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Uvodni tečaj o konzervaciji i restauraciji podvodnih arheoloških nalaza za zemlje članice Saveza država jugoistočne Azije

Uvodni tečaj o konzervaciji i restauraciji podvodnih arheoloških nalaza za zemlje članice Saveza država jugoistočne Azije

Zaštita podvodne baštine u jugoistočnoj Aziji od velike je važnosti zbog kulturnog bogatstva te složene povijesti same regije. Podvodna kulturna baština ima ogroman potencijal za održiv razvoj, vrlo je zanimljiv i atraktivan vid baštine, cijenjen u javnosti. Međutim, područje je to suočeno s izazovima za potpuno ostvarivanje svojih resursa, mnogi podvodni kulturni lokaliteti još uvijek su ugroženi lovom na blago i industrijskim aktivnostima. Potrebna je hitna obuka na polju konzervacije i restauracije artefakata izvađenih s morskog dna. Ovo područje znanstvene discipline i vještina nije dovoljno razvijeno i mali je broj kvalificiranih stručnjaka.

Stoga su ured UNESCO-a u Bangkoku, Regionalni centar za arheologiju i likovnu umjetnost (Seameo-SPFA), Odjel za likovnu umjetnost Ministarstva kulture Tajlanda, u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru, organizirali tečaj o konzervaciji i restauraciji podvodnih arheoloških nalaza za zemlje članice Saveza država jugoistočne Azije (South-East Asian Sub-regional Introductory Course on Conservation and Restoration of Underwater Archaeological Finds).

Tečaj je službeno započeo dana 19. lipnja 2023. godine svečanom ceremonijom otvaranja održanom u Seameo-SPFA u Bangkoku, a trajao je jedanaest dana i pohađalo ga je dvadeset i šest polaznika iz cijele jugoistočne Azije (Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Lao PDR, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Timor Leste, Thailand, Vietnam).

Polaznici tečaja, uključujući konzervatore i podvodne arheologe, okupili su se u Tajlandu kako bi tijekom edukativnog programa naučili postupke konzervacije i restauracije te tehnike očuvanja podvodnih arheoloških nalaza, poput onih koji se obično pronalaze na brodolomima. Upoznavanje polaznika s konzervatorsko-restauratorskim principima i tehnikama koje služe kao metoda zaštite arheoloških nalaza te uvid u specifične vještine prilikom postupanja s arheološkim nalazima izvađenim iz vlažnih okruženja bio je primarni cilj tečaja.

Tečaj se sastojao od teorijskog i praktičnog dijela, a održavao se u Nacionalnom muzejskom skladištu (Muzej Kanchanapisek) u provinciji Pathum Thani, Tajland. Polaznici su imali priliku upoznati se s praktičnim pristupima i metodama konzervatorsko-restauratorskih radova te ih primijeniti u radu na raznim manjim podvodnim nalazima od keramike i stakla, metala, drva i drugog organskog materijala. U sklopu tečaja, polaznici su također posjetili i Nacionalni pomorski muzej u pokrajini Chanthaburi, obišli urede Odjela za podvodnu arheologiju te se upoznali s tehnikom in situ očuvanja primijenjenoj na olupini broda Samed Ngam. Pored navedenog, polaznici su uvidjeli važnost planiranja cjelokupnog projekta od samog trenutka pronalaska podvodnih nalazišta, preko in situ zaštite nalazišta, provođenja arheoloških istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih postupaka, do izlaganja ili sigurnog skladištenja tretiranih nalaza. Tijekom tečaja sve zemlje predstavile su svoju podvodnu kulturnu baštinu i dosadašnju konzervatorsku praksu. Tijekom tečaja, predstavnici svih zemalja sudionica približili su svoju podvodnu kulturnu baštinu i dosadašnju konzervatorsku praksu.

Uspješno proveden zadatak u kojem su polaznici na izmišljenom arheološkom podvodnom nalazištu osmislili strategiju istraživanja i metodologiju konzervatorsko-restauratorskog plana, pouzdan su pokazatelj usvojenog znanja tijekom tečaja kao i osposobljenosti polaznika za provedbu pravilnog očuvanja i zaštite bogate podvodne kulturne baštine regije jugoistočne Azije za sadašnje i buduće generacije.

Svečanom dodjelom potvrda o sudjelovanju svim polaznicima tečaja i ceremonijom zatvaranja održanom 29. lipnja 2023. godine u uredima UNESCO-a Bangkok, tečaj konzervacije i restauracije podvodnih arheoloških nalaza za predstavnike ASEAN zemalja je priveden kraju.

Pored međunarodnih stručnjaka koji su sudjelovali u održavanju tečaja, predavanja i praktični dio održala je i gđa. Anita Jelić kao predstavnica MCPA Zadar, Odjela konzerviranja i restauriranja.

Sudjelovanjem u ovom projektu Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, kao UNESCO-ov centar 2. kategorije, ostvaruje jedan od svojih strateških prioriteta, a to je osposobljavanje podvodnih arheologa i stručnjaka konzervatora na nacionalnoj i međunarodnoj razini, čime doprinosi i programskim ciljevima UNESCO-a.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt