U rovinjskom muzeju otvorena izložba o istraživanju u uvali Veštar

Kao rezultat dvogodišnjeg istraživanja podmorja u Rovinjskoj uvali Veštar Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar, je u petak 1. srpnja 2011.g. postavio izložbu arheoloških nalaza u Zavičajnom muzeju grada Rovinja. Predstavljeni su arheološki nalazi iz uvale Veštar uz napomenu da je postavljen samo dio nalaza - oni koji su do sada restaurirani i konzervirani. S obzirom na to da istraživanje, koje je započelo 2008.g., još uvijek traje i dalje možemo očekivati sukcesivno prezentiranje novih nalaza. Ovim istraživanjem upotpunjene su spoznaje o povijesti Veštra: brojni ostatci grnčarije, posuđa, amfora i drugih predmeta svjedoče da je u uvali Veštar još u rimsko doba cvjetao život. Nastavkom istraživanja i njegovim proširenjem na kopneni dio lokaliteta steći će se cjelovitija slika ovog nalazišta.
Arheološka istraživanja u podmorju uvale Veštar obavila je međunarodna arheološka ekipa koju je okupio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru. Uz zadarski centar u istraživanju je sudjelovalo Hrvatski restauratorski zavod, Basyerischen Gesellschaft für Unterwässerarchäologie i Zavičajni muzej grada Rovinja. Ovo opsežno istraživanje, koje se nastavlja i u budućnosti, financiralo je Ministarstvo kulture RH i Turistička zajednica Grada Rovinja.
Prigodom postavljanja izložbe podvodnih arheoloških nalaza iz uvale Veštar, predstavljen je i opsežan dvojezični katalog "Podvodna arheološka istraživanje uvale Veštar 2008 - 2010" u kojem su opisana provedena istraživanje, te katalogizirani svi antički i novovjekovni nalazi. Zahtjevan i dugotrajan posao konzervacije i restauracije nalaza iz uvale Veštar obavili su stručnjaci iz zadarskog Odjela za konzerviranje i restauriranje podvodnih arheoloških nalaza, Hrvatskog restauratorskog zavoda. Uz vrlo zanimljiv postav arheoloških nalaza iz doba antike pa do novog vijeka, kao gost izložbe, Muzej grada Umaga posjetiteljima je priredio iznenađenje – starorimske delicije – namaz od maslina, kuhana i punjena jaja, začinjeni sir, prženu mrkvu, punjene srdele, dinje, vino i slatke napitke.