• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 23 250 486
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Tečaj podvodne fotogrametrije Rovinj 2017

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) i Slovenski Zavod za podvodnu arheologiju (ZAPA), organiziraju tečaj podvodne fotogrametrije. Cilj tečaja je učenje polaznika osnovnim vještinama fotogrametrije, kako bi ta stečena znanja mogli implementirati u svakodnevnom radu. U tečaju je naglasak stavljen na podvodnu arheologiju, no stečeno znanje se može prmijeniti i u drugim znanstvenim ili komercijalnim domenama. Fotogrametrijsko modeliranje će se provoditi uz pomoć softvera Agisoft PhotoScan.

Tečaj će se održati 10. i 11. lipnja 2017., na području općine Rovinj. Teorijska predavanja će se održavati u ronilačkom klubu „Rubin“ u turističkom naselju Villas Rubin, a praktične vježbe će se održavati na prostoru arheološkog nalazišta Mučje Sike u blizini turističkog naselja Villas Rubin.

Raspored
10. lipnja 2017.:
- Predavanje o podvodnom fotografiranju i PhotoScan softveru.
- Ronjenje na lokaciji i podvodno fotografiranje
- Obrada i prilagodba fotografija
- Pokretanje PhotoScan softvera
11. lipnja 2017.:
- Izrada modela
- Georeferenciranje modela
- Izvlačenje informacija iz dobivenog modela

Dodatne informacije
Predavanje o podvodnoj fotografiji upoznati će polaznike sa svim specifičnostima podvodnog fotografiranja, s naglaskom na tehniku pravlnog fotografiranja u svrhu izrade fotogrametrije.
Nakon predavanja, polaznici će stečeno znanje moći iskoristiti na terenu, kroz zaron na arheološkom lokalitetu - fotografiranje i snimanje lokaliteta s više tipova kamera.
Polaznici će potom na računalu obrađivati fotografije i video isječke koje su napravili. Nakon obrade fotografija, započinje se s procesom izrade modela u fotogrametrijskom softveru.

Drugi dan je rezerviran za obradu modela i proučavanje potencijalnih pogrešaka. Polaznici će saznati kako se iz dobivenog 3D modela mogu izvući potrebne informacije (dimenzije, presjek, nacrt...) i kako se model može izvesti.

Mjesto održavanja: turističko naselje Villas Rubin
Predavači: David Badovinac, Roko Surić
Datum održavanja: 10. i 11. lipnja 2017.
Cijena tečaja je 750,00 kuna (100,00 eura)

Uvjeti za pristupanje tečaju
Uvjet za pristupanje tečaju podvodne fotogrametrije je posjedovanje ronilačke iskaznice- ronilac otvorenih voda (OWD), CMAS* ili ekvivalentna ronilačka kategorija, liječnička potvrda o sposobnosti za ronjenje i ronilačko osiguranje.

Polaznici tečaja trebaju donijeti svoju ronilačku opremu ili je mogu iznajmiti u mjesnom ronilačkom klubu (organizator ne pokriva te troškove). Organizatori će pokriti troškove iznajmljivanja i punjenja ronilačkih boca.

Polaznici trebaju sami organizirati prijevoz do turističkog naselja Villas Rubin o vlastitom trošku.

Polaznici trebaju sami organizirati smještaj tijekom trajanja tečajeva o vlastitom trošku.

Optimalan broj polaznika je 5-10, i organizatori zadržavaju pravo otkazivanja tečaja u koliko bude nedovoljno prijava. Isto tako, čim se odabere 10 polaznika, prikupljanje novih prijava prestaje, stoga prijave pošaljite što prije!

Ako bude prijavljenih engleskih govornika, tečaj će se održavati na engleskom jeziku.

Prijave i popratne dokumente (kratki životopis, kopiju ronilačke iskaznice, kopiju liječničke potvrde o sposobnosti za ronjenje i ronilačko osiguranje) obvezno pošaljite u elektroničkom obliku u MCPA, kontakt osoba je Roko Surić ( rsuric22@gmail.com). Krajnji rok za prijavu je 22. svibnja 2017.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt