• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Potpisan Memorandum o suradnji u Španjolskoj

Potpisan Memorandum o suradnji u Španjolskoj

U srijedu 19. srpnja 2023. godine u Madridu u prostorijama Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske potpisan je Memorandum o suradnji između Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru i Ministarstva kulture i sporta Kraljevnine Španjolske u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine. Memorandum o suradnji potpisali su ravnatelj MCPA Zadar dr. sc. Mladen Pešić i ravnatelj Uprave za kulturnu baštinu i likovnu umjetnost Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske g. Isaac Sastre de Diego.

Potpisivanju su sa Španjolske strane prisustvovali načelnica za upravljanje kulturnim dobrima Maria Agúndez Leria, voditelj Ureda za konvencije UNESCO-a Pablo Jimenez te ravnatelj Muzeja ARQVA Rafael Sabio. S hrvatske strane, uz ravnatelja Centra na potpisivanju Memoranduma o suradnji prisustvovali su izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj NJ.E. Nives Malenica, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija Anja Jelavić, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, diplomatska savjetnica Daniela Lučev.

Na prijedlog španjolske strane da se potpiše međunarodni akt o promicanju suradnje u području podvodne kulturne baštine, Ministarstvo kulture i medija predložilo je da potpisnik bude MCPA Zadar. Memorandum o suradnji potpisan je temeljem međudržavnog Ugovora o kulturnoj, prosvjetnoj i znanstvenoj suradnji iz 1997. godine, u cilju stvaranja okvira za suradnju, posebno u vezi s pronalaskom, zaštitom, upravljanjem i očuvanjem podvodnih arheoloških nalazišta.

U skladu s tradicionalno dobrim kulturnim vezama između dviju država te obostrane zainteresiranosti za nastavkom suradnje, očekuje se da će potpisnici, u okviru svojih financijskih sredstava, osigurati punu suradnju i angažman u više područja kao što su provođenje zajedničkih programa obrazovanja, istraživanja i izgradnje kapaciteta, razmjeni stručnih znanja i publikacija, organiziranja simpozija, konferencija, kratkih tečajeva i sastanaka na polju istraživanja podvodne kulturne baštine.

Dvije prijateljske države potpisnice su UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine usvojene na 31. sjednici Opće konferencije UNESCO-a u Parizu 2001. godine te su predane promicanju očuvanja i zaštite podvodne kulturne baštine.

Ovaj Memorandum o suradnji potpisan je na razdoblje od šest godina, a potpisnice će međusobno surađivati u očuvanju i zaštiti podvodne kulturne baštine u skladu s mjerodavnim konvencijama UNESCO-a i drugih međunarodnih organizacija čiji su članovi na području kulture i obrazovanja. Potpisnici ovog Memoranduma poticati će zajedničke projekte u području podvodne kulturne baštine, znanosti i istraživanja te podupirati aktivnosti u okviru europskih i međunarodnih programa i inicijativa Europske unije.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt