• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Posjet australskog kolege Andrewa Viduke

Posjet australskog kolege Andrewa Viduke

Proteklih dana u MCPA Zadar je boravio nadasve zanimljiv gost - dr.sc. Andrew Viduka, koji je osnivač i ravnatelj GIRT-a (Gathering Information via Recreational and Technical Scientific Divers), a ujedno je i pomoćnik ravnatelja za podvodnu kulturnu baštinu u federalnoj vladi Australije. Susret je dogovoren u cilju razmjene iskustva u zaštiti podvodne kulturne baštine. U sklopu programa „Pregled i monitoring zaštićenih podvodnih kulturnih nalazišta u Hrvatskoj“ Viduka je s arheolozima MCPA Zadar obišao niz podvodnih arheoloških lokacija od čega su neke dostupne široj ronilačkoj javnosti preko koncesioniranih ronilačkih centara.

Osim podvodnih pregleda jedan dan posjeta iskorišten je da se zadarskoj javnosti održi predavanje pod nazivom ,,Javni angažman, arheologija zajednice i upravljanje podvodnom kulturnom baštinom: studija slučaja iz Australije''. Posjetitelji su se mogli uvjeriti u stanje podvodne kulturne baštine u Australiji, ali i u koncept uključivanja šire javnosti u aktivnu zaštitu i monitoring kulturne baštine.

Za vrijeme posjeta Viduka je prezentirao koncept GIRT-a i metode koje znanstveni ronioci koriste za monitoring stanja podvodnih kulturnih nalazišta diljem svijeta. Ovaj posjet dobar je temelj za buduće suradnje.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt