• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Poljski restauratori u posjetu MCPA

Poljski restauratori u posjetu MCPA

Od 12. do 16. lipnja 2023. godine, imali smo čast ugostiti restauratore iz Nacionalnog pomorskog muzeja u Gdańsku. Ovaj uzvratni posjet rezultat je suradnje koja se temelji na projektu "Poljsko - hrvatske razmjene iskustava u okviru UNESCO-ve 2001. Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine" te Sporazumu o partnerstvu kojeg su MCPA Zadar i Nacionalni pomorski muzej u Gdańsku potpisali u 2022. godini. Projekt sufinancira poljsko Ministarstvo kulture i nacionalne baštine u okviru programa „Inspiring Culture“.

Bila je to prilika da restauratori međusobno podijele svoja teorijska i praktična znanja te razmjene iskustva u područjima konzervacije i restauracije podvodne arheološke građe. U tu svrhu održan je čitav niz stručnih predavanja koja su iako namijenjena restauratorima bila otvorena i široj javnosti.

Osim predavanja i obilaska restauratorskih radionica MCPA, s kolegama iz Poljske posjetili smo Arheološki muzej i Muzej antičkog stakla u Zadru. Kolege restauratore upoznali smo s problematikom rekonzervacije ninskih kondura koje su imali prilike vidjeti u Muzeju ninskih starina. Posjetili smo i arheološku zbirku, restauratorsku radionicu i lokalitet u Burnumu te produktivan i zanimljiv tjedan zaključili posjetom Maškovića Hanu u Vrani.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt