• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Otvorenje Izložbe ,,Primjeri najboljih praksi u očuvanju podvodne kulturne baštini''

Otvorenje Izložbe ,,Primjeri najboljih praksi u očuvanju podvodne kulturne baštini''

U Edukativno-prezentacijskom centru Sv. Nikole jučer je otvorena izložba ,,Primjeri najboljih praksi u očuvanju podvodne kulturne baštine'' .

U pozdravnim govorima prisutnima su se obratili ravnatelj Centra Mladen Pešić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevnini Španjolskoj Nives Malenica, predstavnica Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske Carmen Cabrera te izaslanik ministrice kulture i medija Zoran Wiewegh, glavni konzervator, Uprava za zaštitu kulturne baštine.

Izložba je projekt suradnje Nacionalnog muzeja podvodne arheologije u Cartageni (ARQUA) i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar), ostvaren temeljem Memoranduma o suradnji u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine, kojeg je Centar potpisao s Ministarstvom kulture i sporta Kraljevine Španjolske, u srpnju 2023. godine u Madridu.

Ona ujedno predstavlja i prvi zajednički projekt nakon potpisanog Memoranduma o suradnji u Madridu, rekla je veleposlanica Nives Malenica. ,,Bio je to čin kojemu smo veleposlanstvo i ja osobno imali čast i zadovoljstvo doprinijeti s puno entuzijazma kao i profesionalnog uvjerenja da će izvrsnost našeg Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru naći svoje najbolje sugovornike i plodnu suradnju u španjolskim institucijama i njihovoj bogatoj kulturnoj i arheološkoj baštini'' rekla je veleposlanica Malenica. ,,Memorandumom i ovim današnjim činom pridodajemo još jedno važno područje ukupnoj suradnji naših dviju zemalja koje se još uvijek nedovoljno poznaju, ali koje dijele mnogo zajedničkoga'', dodala je.

Zaštita podvodne kulturne baštine jedan je od prioriteta MCPA Zadar i ARQUA-e u okviru UNESCO-ve Konvencije za zaštitu podvodne kulturne baštine iz 2001. godine. Jedan od instrumenata kojeg je ova Konvencija razvila jest dodjeljivanje oznake ,,najbolja praksa" projektima koji se bave očuvanjem i promicanjem podvodne kulturne baštine. Kao „najbolje prakse“ smatraju se inicijative poduzete na primjeren način i u skladu s UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine koje široj javnosti omogućuju pristup podvodnoj kulturnoj baštini.

Ukupno je 13 primjera koje nose titulu najboljih praksi, a Španjolska je država stranka Konvencije s najviše upisanih primjera u podvodnoj kulturnoj baštini - šest (ARQUA - Nacionalni muzej podvodne arheologije; Podvodna arheološka baština Andaluzije; brodolomi Cap del Vol i Cala Cativa u Kataloniji; Deltebre I. Povijest brodoloma, brodolom Bou Ferrer iz Villajoyosa, Alicante te projekt Nuestra Señora de las Mercedes.

Cilj ove privremene izložba jest predstaviti UNESCO-ve primjere najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini iz Španjolske, Italije, Francuske, Portugala, Meksika i Hrvatske, replike najzanimljivijih nalaza iz Španjolske i Hrvatske zajedno s video materijalom.

Nakon što je hrvatski Sustav zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom na lokalitetima pličina Velika nedaleko Cavtata, Letavica i Baron Gautsch upisan u UNESCO-ov registar najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini u lipnju 2023. godine, svrha je ovog zajedničkog projekta dodatno promicati zaštitu kulturne i prirodne baštine za buduće generacije.

Partneri u realizaciji izložbe su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i sporta Kraljevine Španjolske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj te javni konzorcij Casa Mediterráneo.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt